NEWS OF THE WORLD

Velika medijska afera postaje sve pikantnija: Prisluškivali dominu koja se drogirala s ministrom?

Među brojevima žrtava privatnog detektiva bio je i ministrov, pa je izvjesno da je i on bio žrtva
 AFP

LONDON - Istraga o nezakonitim prisluškivanjima koje je organizirao ugasli britanski tabloid News of the World kako bi pronašao “ekskluzivne” teme nastavlja se novim uhićenjima i informacijama koje cure u javnost. Tako je The Independent otkrio da je među prisluškivanima bila i prostituka čije su kompromitirajuće fotografije sa sadašnjim ministrom financija Georgeom Osborneom objavljene prije šest godina.

Žena se zove Natalie Rowe (47) i bivša je svodnica koja je nabavljala prostitutke za bogate klijente, a i sama se bavila prostitucijom, pri čemu je bila “specijalizirana” za sadomazohističke seksualne usluge. Bivša domina postala je poznata javnosti nakon što su u listopadu 2005. News of the World i konkurentski tabloid Sunday Mirror isti dan objavili fotografiju na kojoj ona i sadašnji ministar financija, a tada perspektivni oxfordski student Osborne sjede zagrljeni ispred nečega što izgleda kao “lajna” kokaina.

‘Notting Hill ekipa’

U vrijeme kada je fotografija objavljena Osborne je bio ministar financija vlade u sjeni i šef kampanje Davida Camerona koji se tada pripremao za preuzimanje Konzervativne stranke pa je nastali skandal uzdrmao njegovu kandidaturu. Osborne je bio jedan od najbližih Cameronovih suradnika i dio “Notting Hill ekipe”, nove generacije konzervativnih političara koji su u to vrijeme pokazivali ambicije da preuzmu torijevce, tako da se počelo postavljati pitanje je li i Cameron konzumirao teške droge.

Upoznala klijente

On na ta pitanja nije htio odgovoriti (do 2007. kada je priznao da je u srednjoj školi tu i tamo popušio džoint), a nekoliko mjeseci poslije skandal se primirio i Cameron je u prosincu postao šef oporbe na putu prema Downing Streetu. Sam Osborne tada je rekao da se s Rowe družio jer je bila djevojka jednog njegova kolege s Oxforda, ali da se nikada nije drogirao s njom. “Kolega” o kojem je govorio je William Sinclair, jedan od Osbornovih prijatelja aristokratskog podrijetla s Oxforda i unuk Sir Archibalda Sinclaira, ministra u ratnoj vladi Winstona Churchilla.

Sinclair, koji se poslije liječio od ovisnosti o narkoticima, s Rowe ima i dijete, a ona je preko njega upoznala ljude iz društvene elite koji će joj poslije postati klijenti.

Imali Osborneov broj

Sada su ljudi iz Scotland Yarda otkrili Rowe da je njezin telefon vjerojatno bio prisluškivan po nalogu uredništva tabloida u vrijeme kad je njezina priča bila objavljena u medijima. Dokumenti koje je vidjela, a potom njihov sadržaj obznanila novinarima The Independenta pokazuju da je Glenn Mulcaire, privatni detektiv koji je bio glavni operativac u prisluškivanju, došao do broja njezina telefona, kao i broja barem jednoga bliskog prijatelja Osbornea. Tada je tabloid istraživao tvrdnje o drogiranju u krugovima bliskim Cameronu. Dokumenti pokazuju i kako je sve izvjesnija mogućnost da je Muclaire tada hakirao i Osborneov telefon. Istraga Soctland Yarda pokazala je da je među brojevima do kojih je Muclaire došao bio i onaj budućeg ministra financija.

Predložio Coulsona

Sve se to događalo u vrijeme kada je glavni urednik NOTW-a bio Andy Coulson, koji je dvije godine poslije dao ostavku na mjesto urednika zbog skandala s prisluškivanjem i postao spin doctor Camerona, koji je do tada postao kandidat za premijera. Coulson je to postao na prijedlog nikoga drugog nego - Georgea Osbornea. Kako piše The Independent, nova otkrića pokreću niz pitanja o odnosu Osbornea i Coulsona. Sama Rowe, koja tvrdi da sve ovo radi kako bi bacila svjetlo na veze između Konzervativne stranke i News Internationala, medijske korporacije Ruperta Murdocha koja je bila vlasnik NOTW-a, rekla je da ne zna što se događalo između Coulsona i Osbornea nakon skandala iz 2005. - Ali, nakon što je NOTW tako oštro krenuo protiv njega, čovjek bi pomislio da Osborne više ne želi imati ništa s tim novinama ili urednikom koji ih je vodio- zaključuje Rowe za The Independent.

Još jedan novinar iza rešetaka

Scotland Yard danas je potvrdio da su uhitili još jednog bivšeg novinara tabloida NOTW. To je James Desborough (38), koji je bio je specijaliziran za praćenje osoba iz showbusinessa, a za svoj je rad 2009. dobio British Press Award.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:31