IZBORI U BRITANIJI

Velika Britanija: Svake novine za svog kandidata

Ankete Suna daju prednost od devet postotnih bodova torijevcima, a Times samo tri

LONDON - E sad, pitanje je kome vjerovati. Naime, britanski mediji su sve samo ne jednoglasni po pitanju toga kako stranke stoje u jednoj od najneizvjesnijih predizbornih kampanja za parlamen t. Anketa YouGova u Sunu konzervativcima daje 41 posto glasova birača, odnosno vodstvo od devet postotnih bodova pred laburistima koji bilježe 32 posto glasova. Liberalni demokrati dobivaju 18 posto.

S druge strane, istraživanje koje je Populus napravio za britanski Times daje konzervativcima 36 posto glasova, dakle tri posto manje nego prošlog tjedna, laburistima 33 posto, a Cleggovim liberalnim demokratima 21 posto.

Prema projekcijama Suna, konzervativci bi bili najveća stranka u parlamentu, no ipak ne dovoljna velika da osigura apsolutnu većinu. Prema Timesu, laburisti bi bili najveća stranka u parlamentu, a list predviđa čak i njihovu koaliciju s liberalnim demokratima (koji su laburistima bliski u gospodarskim pitanjima). Inače, Sun je prije nekoliko mjeseci najavio da neće podržavati Browna iako je na trima izborima od 1997. bio snažno uz laburiste. Times je pak sačuvao određenu sklonost prema laburistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:53