SUSJEDI U PROBLEMU

Velika aviokompanija ukida linije i zatvara bazu u BiH, dijaspora na nogama: ‘Nađite rješenje!‘

Ranije ovog mjeseca objavili su da će prekinuti linije iz Banja Luke do Stockholma i do Hamburga

Wizz Air

 Vivoo/Alamy/Alamy/Profimedia/Vivoo/alamy/alamy/profimedia

Jedna od najvećih europskih zrakoplovnih tvrtki Wizz Air, dramatično je smanjila prisustvo na zrakoplovnim lukama u Bosni i Hercegovini iako je posjećenost te zemlje porasla, piše Biznis Info.

Wizz je bio jedna od najvažnijih aviokompanija u BiH jer je otvorio mogućnost putovanja na brojne europske destinacije po povoljnijim cijenama od konkurencije. Prošlog tjedna firma je potvrdila da planira ukinuti bazu u Tuzli te da će svoja dva zrakoplova prebaciti na druge baze unutar mreže.

Iz Wizza su poručili da su odluku donijeli zbog promjenjivog ekonomskog okruženja i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji zbog čega će preraspodijeliti svoje kapacitete na druge rute s većom potražnjom.

- Iako će nekoliko linija biti obustavljeno, Wizz Air će nastaviti s letovima na relacijama Tuzla - Basel Mulhouse, Dortmund, Frankfurt-Hahn i Memmingen, rekli su.

image

Ilustracija

Markus Mainka/Imagebroker/Profimedia/Markus Mainka/imagebroker/profimedia

No i na tim linijama bit će smanjen broj tjednih letova. Ukidaju se letovi za neke od najvažnijih destinacija kao što su Beč i Berlin, ali i Billund, Cologne, Eindhoven, Friedrichshafen, Gothenburg, Baden Baden, Malmo, Nuremberg i Stockholm Skavstu. Ranije ovog mjeseca objavili su da će prekinuti linije iz Banja Luke do Stockholma i do Hamburga.

Krajem prošle godine zatvorena je baza u Sarajevu, dva su zrakoplova premještena iz glavnog grada zbog nepovoljne situacije na tržištu i izazovnog poslovnog okruženja. Wizz je najavio letove do Londona od rujna, no najavljeni su i letovi iz Mostara koji nikad nisu započeli.

Ukidanje dvije baze i velikog broja linija znak je da BiH nešto radi pogrešno i da se treba zabrinuti pogotovo zato što i druga low cost kompanija - Ryanair smanjuje prisutnost u BiH.

Ukidanjem baze Wizz Aira u Tuzli, veliki dio BH dijaspore ostaje uskraćen za čak devet značajnih linija za Međunarodni aerodrom Tuzla.

Zbog toga je udruga Pangea iz Njemačke zatražila uključenje državnog ministra za komunikacije i prometa Edina Forte u pronalaženju rješenja kako bi se zračne linije zadržale.

- Zabrinjavajuće je da nitko od čelnika nije reagirao i ponudio pomoć kako bi se pronašlo rješenje za ovaj problem. Javnosti je poznato da BiH ima veliku dijasporu sa ogromnim utjecajem na BiH ekonomiju, kako kroz doznake iz inozemstva, tako i kroz ulaganja i konzumiranje usluga i robe tokom boravka u domovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:12