OPERACIJA U SALVADORU

Velika akcija uhićenja Kolumbijaca: Razotkrivena mreža kreditnih prijevara, prali su novac za trgovinu drogom i bande

Vlada predsjednika Nayiba Bukelea od prošle je godine zauzela tvrd stav prema bandama

Policija Salvadora

 Alex Pena/Anadolu Agency Via Afp

Salvadorska policija uhitila je više od stotinu Kolumbijaca zbog njihove navodne umiješanosti u vođenje mreže kreditnih prijevara kojima se prao novac od trgovine drogom i aktivnosti bandi, rekli su sigurnosni dužnosnici u ponedjeljak.

Prema dužnosnicima, kriminalna skupina navodno je davala zajmove pojedincima i malim poduzećima s kamatom od 20 posto, a koristeći nezakonito stečena sredstva.

Vlada predsjednika Nayiba Bukelea od prošle je godine zauzela tvrd stav prema bandama te je zatvorila oko 70.000 osumnjičenih, što je također dovelo do oštrog smanjenja nasilnog kriminala.

Borba protiv bandi, koju su osudile mnoge skupine za zaštitu ljudskih prava, ipak je Bukeleu donijela nevjerojatno visoku podršku uoči njegove kandidature za reizbor početkom sljedeće godine.

image

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele

Alex Pena/Anadolu Agency Via Afp

"Kolumbijci su naša braća. Međutim, ti će se ljudi morati suočiti sa salvadorskom pravdom", napisao je Bukele u ponedjeljak na Twitteru.

Glavni državni odvjetnik Rodolfo Delgado rekao je novinarima na tiskovnoj konferenciji da bi članovi organizacije zastrašivali žrtve, kada ne bi mogle vratiti novac, da im daju podatke njihovog bankovnog računa, a koji su potom koristili za prebacivanje novca u inozemstvo.

Procjenjuje se da je putem mreže u Kolumbiju od 2021. poslano oko 20 milijuna dolara povezanih s bandama za krijumčarenje droge, dodao je Delgado.

Kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je u pregovorima oko uhićenja sa svojim veleposlanstvom i konzulatom u El Salvadoru, ali nije ponudilo dodatne komentare o optužbama s kojima se suočavaju kolumbijski državljani.

Trojica Salvadoraca, jedan Gvatemalac i jedan Argentinac također su uhićeni u akciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:41