PISMO JAVNOSTI

Veleposlanik Španjolske poručio Hrvatima: ‘U nama imate čvrstog saveznika‘

Naši bilateralni odnosi iznimno su dobri, s Hrvatskom dijelimo ista načela i ciljeve
Alonso Dezcallar 
 Ante Cizmic/CROPIX

Španjolska slavi svoj nacionalni praznik 12. listopada, dan kojim se obilježava dolazak Kolumba u Ameriku i početak vrlo posebnog i plodonosnog odnosa između Španjolske i američkog kontinenta. S obzirom na to da zbog covida-19 ove godine ne mogu obilježiti 12. listopada uz tradicionalni domjenak, ovim recima želim prenijeti svoje najtoplije pozdrave i najbolje želje hrvatskim dužnosnicima i građanima koji su me prije dvije godine dočekali s velikim gostoprimstvom. Zbog koronavirusa prolazimo kroz teška vremena koja su nas natjerala da promijenimo navike i ozbiljno utjecala na gospodarstvo.

Bez sumnje, najgora stvar je veliki broj ljudi koji su izgubili svoje živote. Njima i obiteljima, kao i svima koji su pretrpjeli posljedice, u znak sjećanja odajem najiskrenije poštovanje. Poslije prvog vala koji je ušao silovito i proširio se u našim društvima, te nakon što su se mnoge zemlje uspjele značajno oporaviti zahvaljujući vrlo oštrim mjerama karantene, na mnogim mjestima, velikim dijelom zbog posljedica opuštanja mjera i povećanog kretanja stanovništva, svjedoci smo novog rasta zaraze koja je stigla ranije no što se očekivalo. I zbog toga u mnogim zemljama ponovno su na snazi stroge mjere ograničenja kretanja.

I tako, sve dok svijet - svi - ne budu mogli raspolagati učinkovitim cjepivom, morat ćemo i dalje slijediti preporuke. Ipak, ova kriza koja nas sve pogađa, u isto vrijeme je i prilika koja nam nudi mogućnost da u naša društva uvedemo reforme i promjene. A osim toga, u tu svrhu moći ćemo računati sa snažnim instrumentom: planom oporavka i osnaženja. Na Europskom vijeću 21. srpnja, države članice shvatile su da su, s obzirom na razmjere ove krize, potrebni novo oružje i novi resursi kako bi se omogućila ekspanzivna fiskalna politika i emitiranje nadnacionalnog duga, što se uvijek zasniva na solidarnosti i odgovornosti. Španjolska i Hrvatska će imati koristi od ovog instrumenta.

Ali koronavirus će proći, a mi ćemo zajedničkim napraviti da Unija i naše zemlje postanu još snažnije. Imamo zajedničke mnoge izazove i obilježja. Obje smo periferne države Mediterana i zato dijelimo slične vrijednosti, načela i ciljeve. Mi smo prijatelji, partneri i saveznici. Španjolska je bila jedan od najjačih pobornika ulaska Hrvatske u NATO i EU, a podržavamo i njezinu integraciju u schengen, u eurozonu (ovim linijama želim čestitati Hrvatskoj na ulasku u ERM II) ili OECD. Hrvatska zna da u Španjolskoj ima čvrstog saveznika. Obje zemlje čvrsti su pobornici multilateralizma kao glavne formule za zajedničko i solidarno suočavanje sa zajedničkim problemima i na tom putu nitko ne ostaje zaboravljen.

Podržavamo otvorene ekonomije, kojima se upravlja prema jasnim pravilima, odbacujemo povratak protekcionizma, nacionalizma ili populizma, koji su ostavili tako loše uspomene i posljedice tijekom 20. stoljeća i čvrsti smo pobornici europskog projekta ojačane Unije koja našim građanima može ponuditi najveće prostore slobode, jednakosti, pravde i prosperiteta, a koja ima važnu ulogu na međunarodnoj sceni, braneći vrijednosti i načela koja predstavljaju razlog njezinog postojanja i njezinu snagu. Naši bilateralni odnosi su iznimno dobri, a moja je želja i obveza uložiti sav napor kako bi bili još jači, produbljujući sektore u kojima već imamo aktivnu suradnju i otvarajući nova vrata i mostove kako bismo istražili nove mogućnosti suradnje.

Španjolska je zemlja vrlo ponosna na svoje ogromno kulturno i jezično nasljeđe, stoga je razvoj kulturnih aktivnosti jedan od sektora u kojem je Veleposlanstvo najaktivnije, bilo kao promotor ili sudionik filmskih festivala, glazbenih ili plesnih predstava, književnih seminara, okruglih stolova ili izložaba. Tijekom covida-19 morali smo smanjiti aktivnosti, ali one su se nastavile, tako da mogu navesti one posljednje, ciklus filmova Luísa Buñuela, AnimaFest, na Međunarodni festival književnosti u organizaciji Frakture ili Okusu Mediterana. S obzirom na sve veću važnost španjolskog, kao instrumenta komunikacije i poslovanja, promičemo njegovo podučavanje. Drago mi je prisjetiti se da ove godine Sveučilište u Zadru dobiva novu lektoricu.

Ne bih želio završiti, a da vladi ne izrazim čestitke na organizaciji predsjedavanja, koja je u vrlo teškim uvjetima sjajno osigurala vođenje EU, s iznimnim rezultatom u vidu zagrebačkog summita EU i zapadnog Balkana. Još bih, kao Veleposlanik Španjolske i kao stanovnik Zagreba želio izraziti svoju solidarnost sa žrtvama posljedica potresa. Čvrsto sam uvjeren u potencijal aših odnosa. Kao narodi se cijenimo i poštujemo, a imamo i mnogo zajedničkih točaka i mogućnosti za razvijanje suradnje. Iz Veleposlanstva ćemo nastaviti raditi kako bi se ovo područje suradnje i međusobnog znanja širilo i dalje. Ove se godine nećemo moći sastati da proslavimo 12. listopada, ali se nadam da ćemo u 2021. g. to ponovno moći napraviti.

Partneri u ekonomiji: Konkurentne španjolske tvrtke zainteresirane
za ulaganje u Hrvatsku

Naši gospodarski i trgovački odnosi bilježe kontinuiran rast od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godini. Ove je godine, međutim, zbog krize uslijed covida, kako se i očekivalo, tijekom prve polovice godine došlo do blage stagnacije, koja je, unatoč svemu, bila popraćena porastom hrvatskog izvoza u Španjolsku. Isto tako, vidimo i sve veći broj španjolskih tvrtki koje ulažu u Hrvatsku, od kojih su Roca, Comsa, Maxam, Acciona, Idom, Zara, Mango, Springfield, Siemens-Gamesa, KPGlobal i Glovo, samo neke od njih.

Španjolske su tvrtke vrlo konkurentne, a mnoge od njih imaju vodeću ulogu u sektorima visoke tehnologije. U sektorima poput infrastrukture, obnovljivih izvora energije, prijevoza, gospodarenja vodom i otpadom, inženjerstva, savjetovanja, komunikacija, ali i tradicionalnih sektora kao što su tekstilni, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi ili turizam, a svi oni uključuju važne komponente istraživanja, razvoja i inovacija (R&D&I).Plan oporavka EU ima vrlo poseban utjecaj na zeleno, održivo i digitalizirano gospodarstvo.

Nadam se da će u važnim projektima transformacije, s kojima će se Hrvatska baviti u bliskoj budućnosti, vodeće španjolske tvrtke, u svojim sektorima, moći podijeliti svoje iskustvo i znanje s ovom zemljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:14