PISMO ILANA MORA

Veleposlanik Izraela reagirao na članak u Jutarnjem: ‘Izraelska vojska nije namjerno ubila novinarku Al Jazeere‘

U pismu je poručio da Država Izrael izražava sućut zbog, kako je rekao, nesretne smrti novinarke Shireen Abu Akleh

Ilan Mor

 Tomislav Krišto/Cropix

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor uputio je reagiranje zbog članka objavljenog u Jutarnjem listu pod nazivom 'Snimke sugeriraju da su izraelske snage ciljano ubile novinarku Al Jazeere. Tamo nije bilo naoružanih Palestinaca'.

U pismu je poručio da Država Izrael izražava sućut zbog, kako je rekao, nesretne smrti novinarke Shireen Abu Akleh, ali da snažno odbija optužbe da ju je IDF (Izraelske obrambene snage) namjerno upucao.

Njegovo priopćenje pročitajte u nastavku:

- Izrael nastavlja istraživati ovaj nesretni događaj i nastoji otkriti što se zaista dogodilo. To ćemo i nastaviti činiti usprkos lažnim informacijama u medijima diljem svijeta, uključujući i novinare koji imaju javne anti-izraelske stavove opsesivnih razina (neki od

njih su i citirani u članku gđe. Pavić), koji gotovo kao zbog Pavlovljevog refleksa optužuju Državu Izrael i vojnike IDF-a da su namjerno upucali i ubili gđu. Abu Akleh.

Očit i jasan primjer tog negativnog stava i opsesije, temeljenog na nepodržanim tvrdnjama i optužbama spram Izraela, iznio je i CNN. Njihova tzv. istraga provedena je na manipulativan način, a ishod istrage odlučen je i prije nego što je ona započela.

Ta je "istraga" puna netočnih navoda i upitnika kada je riječ o pouzdanosti dokaza koji su u njoj predstavljeni. CNN-ova "istraga" uključivala je analizu video i audio podataka s poprišta incidenta, kao i "svjedoke" koji su tvrdili da na tom području nije bilo palestinskih militanata ni oružanih sukoba.

CNN je predstavio "nove dokaze" prema kojima je novinarka ubijena u "namjernom napadu" izraelskih snaga, no njihovi dokazi ne pokazuju da su IDF-ovi vojnici postupili krivo!

Važno je razumjeti stvarnost unutar koje se ovaj incident dogodio:

Jedanaest izraelskih civila ubijeno je u Izraelu u terorističkim napadima koje su organizirali teroristi iz područja Jenina prije nego je novinarka Abu Akleh ubijena 11. svibnja.

To su jutro IDF-ovi vojnici bili na terenu kako bi spriječili daljnje terorističke napade na Izraelce.

Naoružani Palestinci raspoređeni na tom području otvorili su neselektivnu paljbu kako bi pogodili IDF-ove vojnike i pretvorili lokaciju u aktivnu zonu sukoba.

CNN-ova lažna manipulativna istraga ima za cilj utvrditi da je laž da je Izrael "ubio" novinarku Abu Akleh "istinita", ignorirajući pritom osnovnu činjenicu da su Palestinci napadali izraelske civile i vojnike te da odbijaju provesti zajedničku istragu kojom bi se otkrila istina.

Najvažniji dokaz, metak iz tijela pokojne novinarke, još je u posjedu palestinskih vlasti i nakon mnogobrojnih zahtjeva, oni još nisu pokazali nikakvu namjeru da surađuju s izraelskim istražiteljima.

image

Komemoracija za Shireen Abu Aqleh

Abbas Momani/AFP

Pitanje je veoma jednostavno:

Zašto bi netko odbio surađivati u istrazi ako nema ništa za sakriti? Koji je razlog skrivanja metka koji je tragično usmrtio Shireen Abu Akleh? Je li ta činjenica spomenuta u CNN-ovoj "istrazi"? Naravno da ne.

Nedavni, kao i prethodni valovi terorizma na Zapadnoj obali i iz Gaze usmjereni protiv izraelskih građana direktan su proizvod palestinskog poticanja na nasilje i širenja ekstremističke islamističke ideologije Hamasa. To je multidimenzionalni i višestruki mehanizam namijenjen širenju lažnih vijesti, kako na televizijskim mrežama, tako i u tradicionalnim medijima.

Dobro je poznata činjenica da će teroristička organizacija Hamas učiniti sve što može kako bi uništila Državu Izrael. Prema Hamasovoj povelji: "Izrael postoji i postojat će dok ga islam ne uništi, baš kao što je uništio i druge prije njega."

Nadalje, palestinska propagandna mašinerija kontinuirano slavi palestinske teroriste koji ubijaju Izraelce.

Dodatna je svrha te propagandne mašinerije poticanje i organiziranje muslimana u Izraelu, na teritoriju Palestinske samouprave i diljem svijeta protiv Izraela, a posljedično i protiv židovskih zajednica.

Njihovi materijali – antisemitske optužbe, lažne vijesti, teorije zavjere i slično – pronalaze svoj put u medije, a dijele ih i javni vođe, kao i televizijske mreže s jasnom anti-izraelskom orijentacijom, poput Al Jazeere i drugih medijskih organizacija – i to sve s jasnom svrhom diskreditiranja Države Izrael.

Taj mehanizam širenja laži protiv Izraela temelji se na stvarnosti koja podupire mržnju. Klasičan su primjer toga palestinski udžbenici koji sadrže antisemitske materijale kao i govori vođa Hamasa koji pozivaju mlade muslimane da ubijaju Židove noževima i sjekirama.

To je mehanizam poticanja i podupiranja nasilja koji Hamas i druge palestinske terorističke organizacije koriste protiv Izraela.

Nastavljamo pozivati na zajedničku istragu i tražimo od Palestinske samouprave da s nama podijele ključni dokaz koji posjeduju.

Oni i dalje odbijaju surađivati. Tko nema što sakriti, nema ni razloga odbijati suradnju, zaključio je veleposlanik Ilan Mor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:52