USPJEH ISLAMISTA NA REFERENDUMU

Većina Egipćana podržala novi ustav temeljen na šerijatu

 AP

Egipćani su na referendumu većinom glasova odobrili kontroverzni nacrt novog ustava, iako je liberalna oporba pozivala na bojkot upozoravajući da će novi ustav dovesti do islamizacije zemlje.

Službeni rezultati neće biti poznati do ponedjeljka, ali je uspjeh referenduma potvrdila i oporba. Državni mediji javljaju da se na referendumu za ustav izjasnilo 64 posto birača. Međutim, odaziv je po neslužbenim izvorima bio nizak, jedva oko 30 posto.

Ljevica i kršćani protiv

Egipćani su usvojili novi ustav koji će produbiti utjecaj islamskog prava (šerijata) u njihovoj zemlji i vjerojatno potaknuti daljnje podjele u višemjesečnoj političkoj krizi, ocijenio je Washington Post. Ako i službeni rezultati potvrde neslužbene, Egipćani bi za dva mjeseca ponovno trebali izaći na parlamentarne izbore.

Predsjednik Muhamed Mursi i islamističko Muslimansko bratstvo koje ga podržava tvrde da će novi ustav stabilizirati zemlju i potaknuti gospodarski rast.

Izdaja revolucije

Opozicija, liberali i ljevičari te kršćani, kojih je oko 10 posto, upozoravaju da novi ustav ne jamči građanske slobode ni ljudska prava ženama i drugim manjinama, nego osigurava prevlast islamistima. Zato ga i nazivaju “ustavom Muslimanske braće”. Za opoziciju ovakav tekst ustava predstavlja poraz revolucije u kojoj je srušen Hosni Mubarak. To je izraz demokratski izražene volje Egipćana, odgovaraju islamisti.

- Proći će sa znatnom većinom, možda i sa 59 posto. To je demokracija! - prognozirao je vozač rikše Mustafa Abdel Menam Hassan, kako prenosi Washington Post. Velika prevlast za njih je znak demokratski izražene volje građana. “ Obama je pobijedio s jedan posto razlike”, upozorava Hasan.

Opozicija je upozoravala na izborne prevare i niz nepravilnosti, no ne dovode u pitanje konačan rezultat. “Kada 45 posto ljudi kaže Ne, to je snažan indikator. Neki ne znaju ni čitati ni pisati, ali su svjesni da ne bi smjeli biti izigrani”, izjavio je nobelovac Muhamed ElBaradei ovog tjedna, uoči drugog kruga referenduma. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:22