ŠTO ĆE REĆI MOSKVA?

Važan zaokret Washingtona: Ukrajincima će dati moćno oružje koje može štititi velika urbana područja

Ovisno o sustavu koji će SAD dostaviti Kijevu, ukrajinske snage mogle bi time dobiti mogućnost obrane u radijusu od čak 160 kilometara od postavljenih protuzračnih bitnica

PZO sustav Patriot

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Svi iranski dronovi Shahed, koje su ruske snage poslale na Kijev, oboreni su prije nego što su pogodili svoje mete, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Krhotine dronova zasule su dijelove grada i oštetile zgrade, no u napadu koji se odvio u srijedu ujutro nije bilo ljudskih žrtava, niti je tijekom dana oštećen ijedan objekt energetske infrastrukture.

Na snimkama krhotina jednog od dronova, koje su se pojavile na društvenim mrežama, mogao se vidjeti natpis "Za Rjazanj!" - što je referenca na nedavni ukrajinski napad na bazu ruskog ratnog zrakoplovstva u Djagiljevu pokraj Rjazanja, u kojem je bespilotna letjelica ubila trojicu ruskih vojnika i oštetila dva bombardera Tupoljev Tu-22M3.

Reuters je u srijedu izvijestio i da je Washington spreman na veliki zaokret po pitanju slanja vojne pomoći Ukrajini te je Bijela kuća odlučila da će Kijevu poslati Patriot sustave protuzračne obrane, koje je dosad odbijala dijeliti. Radi se o sustavu koji može obarati ne samo zrakoplove već i balističke projektile, što će Moskva sigurno smatrati novom eskalacijom zapadne umiješanosti u rat u Ukrajini.

Rakete i dronovi

Patriot sustavi, jednom kada se isporuče, pomoći će Ukrajini da se obrani od bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila. Ovisno o sustavu koji će SAD dostaviti Ukrajini, ukrajinske snage mogle bi time dobiti mogućnost obrane u radijusu od čak 160 kilometara od postavljenih protuzračnih bitnica, što bi omogućilo istovremenu zaštitu većih dijelova zemlje, a ne samo pojedinačnih gradova.

Učestalo bombardiranje civilnih ciljeva, a pogotovo energetske infrastrukture, predstavlja prijetnju za svu djecu u Ukrajini, upozorila je u srijedu UN-ova organizacija za zaštitu djece UNICEF. Bez pristupa električnoj energiji, djeca u Ukrajini suočit će se s "turobnom zimom skučena u hladnoći i mraku", na temperaturama ispod 20 Celzijevih stupnjeva.

"Osim izravne prijetnje koju donose smrzavajući uvjeti, djeci je također uskraćeno učenje i povezanost s obitelji i prijateljima, što ugrožava kako njihovo fizičko, tako i psihičko zdravlje", stoji u priopćenju UNICEF-a.

Ništa od toga ne zabrinjava Rusiju, koja je poručila da se uopće ne razmišlja o mogućnosti božićnog primirja. Nakon što je Zelenski pozvao čelnike G7 skupine država ranije ovog tjedna da podrže mirovni plan koji bi počeo s povlačenjem ruskih postrojbi iz Ukrajine ovog Božića, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je da od toga neće biti ništa.

"Nikakve takve ponude nismo dobili ni od koga", rekao je Peskov. "Ta tema uopće nije na dnevnom redu." Dan ranije, Peskov je poručio Kijevu da će morati prihvatiti nove "teritorijalne realnosti", koje uključuju četiri ukrajinske oblasti kao nove dijelove Rusije, zauvijek. Dodao je i kako nema nikakve šanse da se Rusija počne povlačiti prije kraja godine.

"Nova stvarnost"

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak uzvratio je Rusiji u srijedu, poručivši da Vladimir Putin i Dmitrij Peskov moraju prihvatiti "novu stvarnost", da "ne postoje ukradeni ukrajinski teritoriji unutar Ruske Federacije ‘zauvijek‘".

Ruski dužnosnici još uvijek vjeruju kako će ne samo "osloboditi" oblasti koje su proglasili svojima već da će u bliskoj budućnosti zauzeti i nove. Čelnik samoprozvane Narodne republike Donjeck (DPR), Denis Pušilin, poručio je tako u srijedu da će ruske snage "osloboditi" ukrajinske gradove Černihiv i Odesu, iako Pušilin trenutačno ima pune ruke posla sa zadržavanjem oblasti Doneck pod vlastitom kontrolom.

Europska unija i dalje čvrsto stoji uz Ukrajinu, poručio je Ukrajincima u srijedu i njemački kancelar Olaf Scholz u govoru pred Bundestagom. Posebno je naglasio, prešutno ciljajući na Mađarsku, da će svi pokušaji potkopavanja vrijednosti EU kroz blokiranje njezine vanjske politike sigurno propasti.

Scholz je njemačkim zastupnicima poručio i kako se Putin strahovito preračunao kada je poslao vojsku u Ukrajinu te da do danas nije ispunio "niti jedan cilj" koji si je zadao prije napada. "Putin je vjerovao da će isušiti europsku solidarnost zatvarajući ventil za plin. Ali bio je u krivu. Oko hrabrosti Ukrajinaca, oko Europe, oko nas", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:02