PROCURILA NAVODNA ENCIKLIKA

VATIKAN DEMANTIRA IZVORNOST Je li Papa optužio kapitalizam da razara Božje djelo?

Ovo je u povijesti papinstva prva enciklika koja je izvrgnuta napadima, a vjerojatno i klevetama, prije samog objavljivanja
 AFP

Sveta Stolica je u utorak energično demantirala da je autentičan tekst enciklike “Neka je hvaljen - o skrbi za zajednički dom” (Laudato si, citat sv. Frane Assiškoga), koji je dan ranije objavio na svojim mrežnim stranicama rimski L’Espresso. “To je jedna od skica. Poslije nje bilo je više prepravljanja”, rekao je novinarima u Vatikanu o. Federico Lombardi, ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice, ponovivši - kako je i ranije bilo najavljeno - da će enciklika, prva koju piše sama papa Frane (prethodnu je gotovo dovršenu ostavio u baštini Benedikt XVI), biti objavljena u četvrtak.

‘Apsolutna patka’

U Vatikanu su ogorčeni onim što smatraju “nekorektnošću”, i koju - u kuloarima - pripisuju konzervativnim ambijentima koji su imali razloga Papu i njegovu poruku izvrgnuti predrasudnoj kritici i tako je unaprijed oslabiti. Lombardi je kao “apsolutnu patku” odbacio tvrdnje da je već jedna tiskana verzija uništena u makulaturi. Na svaki način, ovo je u povijesti papinstva prva enciklika (okružno pismo svim biskupima i vjernicima) koja je izvrgnuta napadima, a vjerojatno i klevetama, prije negoli je objavljena.

Razlog je više nego jasan. Kroz problematiku zaštite okoliša još od Stockholmske konferencije prije gotovo pola stoljeća prelamaju se glavni socijalni, ekonomski i politički razdori u svijetu, osobito između Sjevera i Juga.

Papa Frane se od samog stupanja na papinsku katedru višekratno izjašnjavao u korist održiva razvitka, protiv pohlepe koja prijeti trajnim oštećenjem ili čak uništenjem prirode koju je, po kršćanskom vjerovanju, Bog stvorio i dao čovjeku na uživanje, a ne na izrabljivanje.

Stavovi poglavara najveće vjerske zajednice na svijetu imaju utjecaja na brojne ljude (pogotovo ako se ne tiču njihove intimne sfere). Papa je zamolio ekumenskog patrijarha Vartholomaíosa da predstavi encikliku, ali će to, u njegovoj spriječenosti, učiniti pergamski mitropolit Ioánnis, znameniti teolog - pa će tako enciklika dobiti značaj katoličko-pravoslavne poruke pune prijekora.

Odgovornost politike

Razumljiv je, stoga, interes svjetskih privrednika i svjetskih političara, pa nije čudo da je “ukradeni” test enciklike, ili njezine davne skice, odmah preuzet u medije, bez obzira na osporenu autentičnost, pogotovu na industrijski razvijenom Zapadu, gdje se ionako koplja lome oko globalnog zatopljenja, iscrpljivanja fosilnih griva, obnovljivih izvora energije, uništenja vrsta itd.

U objavljenoj “skici” akcent je na povezanosti između siromašnih i krhkosti okoliša, na “ozbiljnoj odgovornosti” svjetske politike kojoj se predbacuje “nejako reagiranje”, na podložnosti politike tehnologiji i financijama. Ako to sve bude i u tekstu, ako je Papa optužio kapitalizam za razaranje Božjeg djela - jasna je panika koju je izazvao i prije objavljivanja enciklike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:34