OPASNE I NABRIJANE

Valentina iz ‘batuljuna babuški‘: ‘Putine, ne možeš nas prestrašiti!‘

Babuške su od izbijanja sukoba 2014. dosad pomagale kopati rovove, dostavljati zalihe, šivale su mreže, pružale medicinsku pomoć...
 Sergei Supinsky

Usporedo s rastućom prijetnjom ruske invazije u Ukrajini, sve više Ukrajinaca pokušava na neki način učiniti svoje kuće, kvartove i gradove što je moguće sigurnijim i otpornijim na moguće napade.

Jedna od skupina koje daju sve od sebe su i ukrajinske "babuške", starije žene koje već godinama volontiraju kako bi pomogle oružanim snagama, a odnedavno i same uče kako pucati iz pušaka.

Babuške su od izbijanja sukoba 2014. dosad pomagale kopati rovove, dostavljati zalihe, šivale su mreže, pružale medicinsku pomoć pa čak i sagradile promatračnicu. "Volim svoj grad, neću ga napustiti", rekla je 79-godišnja Valentina Konstantinovska za Al Jazeeru. "Putin nas ne može zastrašiti. Da, to je zastrašujuće, ali borit ćemo se za Ukrajinu do samoga kraja."

image

Mariana Jaglo

AFP

Konstantinovska, zajedno s drugim babuškama i civilima, pristupila je treningu koji u gradu Mariupolu organizira ekstremno desni bataljun Azov, a koji uključuje osnovne lekcije pružanja prve pomoći, preživljavanja u radnim uvjetima, evakuacije, sigurnog baratanja oružjem te pucanja iz puške.

image
Sergei Supinsky

"Sanjala sam o tome da naučim koristiti pušku, još od 2014., ali bi mi rekli: 'Babuška, ti si prestara za to, trzaj će te srušiti s nogu' - rekla je Konstantinovska. Sada s ostalim građanima uči položaje za pucanje, ležeći na strunjačama i držeći realističnu maketu AK-47 puške.

Bataljun Azov na meti je brojnih kritika zapadnih zemalja zbog otvorenog flertanja s fašističkom ideologijom, a političko krilo tog pokreta nije osobito uspješno ni na izborima - nisu osvojili niti jedno mjesto u parlamentu - no u gradovima koji graniče s okupiranim područjima Ukrajine, poput Mariupola, građani vojnike Azova smatraju herojima i braniteljima.

image
Sergei Supinsky

Iako mnogi polaznici njihova tečaja ne dijele njihovu ideologiju, Konstantinovska kaže da je njoj jedino stalo do toga da "obrani svoju domovinu". Azov tvrdi da je cilj tečaja pomoći građanima da budu samostalniji u slučaju napada te da trebaju manje pomoć vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 10:15