ARAPSKA REVOLUCIJA

UZNEMIRUJUĆI VIDEO U Bahreinu vojska pucala na prosvjednike, u Libiji čak 84 mrtva!

Vojska je u Libiji ubila 84 prosvjednika, u Bahreinu njih šest. Val nezadovoljstva proširio se na Jemen, Džibuti i Kuvajt
 YouTube

ZAGREB - Tunis, a posebno Egipat, pokrenuli su val prosvjeda u arapskom svijetu. Ljudi kao da su shvatili kako mogu promijeniti lošu situaciju u zemlji ako se ujedine protiv vlasti. No da bi se stiglo do cilja treba proći težak put, a dokaz tomu su ubijeni u Bahreinu i Libiji.

Libijski diktator Moamar Gadafi ne dopušta "Egipat" u svojoj zemlji i otpočetka je prosvjednicima pokazao kako će ih tretirati, odnosno obuzdati - silom. Snajperisti navodno pucaju po prosvjednicima i u svega nekoliko dana broj mrtvih je stigao do 84.

Najbrutalnije je u drugom libijskom gradu po veličini Bengaziju, gdje je samo u petak navečer ubijeno 35 osoba. Gadafi očito ne želi odstupiti, a cijena ostanka na vlasti nije mu bitna.

Baš kao što nije niti bahreinskom kralju Al Khalifi , koji je na prosvjednike poslao vojsku s automatskim oružjem. Pucali su po ljudima kao da je riječ o vježbi s nepomičnim metama. Ipak, broj ubijenih tek je na šest, ali stotine su ozlijeđene.

Ali koliko god se vladajući trudili, prosvjednici ne odustaju, a njihovo nezadovoljstvo probija sve okvire. Prosvjedi su počeli i u Jemenu, Kuvajtu i Džibutiju . A međunarodne organizacije samo gledaju i šalju prosvjedne note, dok se SAD drže po strani i razmišljaju kako vratiti stabilnost na naftom bogati Bliski istok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:35