BRUTALAN ZLOČIN

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Britanski vojnik ubio talibana: 'J... mi se za tebe, sinko, prestani cviliti'

Smaknuće zarobljenog talibana snimljeno je kamerom ugrađenom u kacigu jednog od vojnika, a video ostaje tajnim jer bi, po ocjeni suca, mogaa teroristima predstavljati vrijedno oruđe propagande

Na britanskom vojnom sudu sudi se trojici marinaca optuženih da su ubili zarobljenog talibana u Afganistanu 2011. godine. U prvom takvom slučaju suđenja britanskim vojnicima za zločin u Afganistanu optužena trojica poriču krivnju, pa je sudac Jeff Blacket odobrio objavu zvučne snimke ubojstva, dok video snimka ostaje tajnom jer bi, po njegovoj ocjeni, mogla teroristima predstavljati vrijedno oruđe propagande.

Smaknuće zarobljenog talibana snimljeno je kamerom ugrađenom u kacigu jednog od vojnika.

Video prikazan na suđenju prikazuje vojnike kako nalaze ranjenog čovjeka, koji je bio pogođen teškom strojnicom iz Apache helikoptera. Na video su također vidi britanski vojnik kako iz neposredne blizine puca u prsa zarobljenika, te nakon toga govori ostatku svoje patrole da je prekršio Ženevsku konvenciju.

Imena trojice vojnika nisu objavljena zbog opasnosti da bi mogli postati mete terorista.

Snimka razgovora vojnika tokom smaknuća zarobljenika obiluje prostačenjem i pokazuje da prilikom svog zlodjela nisu imali nimalo milosti ili žaljenja.

"Je*e mi se za tebe, sinko, prestani je*eno cviliti, je*eni se*onjo", čuje se na snimci, kao i ponuda jednog od vojnika da zarobljeniku puca u glavu.

Zvučni zapis snimljen kamerom ugrađenom na vojničku kacigu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:56