SMRT NA ULICAMA

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI Pogrebnici u štrajku, tijela umrlih od ebole leže nasred ulice!

Volunteers pick up bodies of people who died of the Ebola virus, against a 100 US dollar weekly risk-taking compensation, on October 8, 2014 in Freetown. Dozens of British military personnel are due to fly to Sierra Leone next week to help build medical facilities to combat the Ebola epidemic, the defence ministry said on October 7. AFP PHOTO/FLORIAN PLAUCHEUR
 FLORIAN PLAUCHEUR/AFP

Napušteno mrtvo tijelo čovjeka preminulog od opakog virusa ebole leži na tlu nasred prometne tržnice u Freetownu, glavnom gradu Sijera Leonea. Tijelo je prekriveno lišćem, a deseci prolaznika zbunjeno šeću kraj njega, i sami nesigurni što uraditi.

Do ove tmurne i nevjerojatno šokantne situacije došlo je zbog štrajka pogrebnika nakon što im tamošnja vlada nije isplatila obećani dodatak na plaće zatražen zbog zdravstvenih rizika prilikom uklanjanja i pokapanja žrtava smrtonosnog virusa.

Ekipama je svakog tjedna trebao biti isplaćen dodatak na plaću u iznosu od stotinu američkih dolara, a nakon što to nije učinjeno, odlučili su štrajkati.

Sad se ulicama glavnog grada gomilaju mrtva tijela zaražena ebolom.

Kako tvrde stručnjaci, virus je najopasniji u trenutku smrti. Što znači da trupla predstavljaju znatan rizik u već ionako opasnom okruženju. Ebola svakoga dana u Zapadnoj Africi uzme na stotine života.

Zamjenica ministra zdravlja Madina Rahman kazala je da se sredstva za isplatu dodatka na plaće nalaze u banci, ali da ga radnici nisu dobili na vrijeme te su zbog toga najavili istragu.

Pogrebne ekipe čini oko 600 radnika podijeljenih u skupine od 12 ljudi.

Prema izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije u Sijera Leoneu od ebole je preminulo više od 600 ljudi, a potvrđenih slučajeva zaraze ima oko 2100.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 07:08