RAT U SIRIJI

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI Analiza uzoraka tla potvrdila: Na djecu bacaju otrovni klor i amonijak

 YouTube

DAMASK - Prošle se godine Sirija našla na rubu međunarodne vojne intervencije nakon što je, iako se takvim izvješćima žestoko protivila Rusija, utvrđeno da je režim predsjednika Bašara al-Asada u predgrađima Damaska na civile bacao bojne otrove. Pritom je, ovisno o izvorima, ubijeno najmanje nekoliko stotina ljudi, Amerikanci kažu čak 1.400.

Intervencija je izbjegnuta u posljednji trenutak neočekivanim sporazumom Zapada i Asadovog saveznika Rusije kojim se Sirija obvezala priznati da posjeduje kemijsko oružje, a zatim ga i postupno predati međunarodnoj zajednici na uništenje.

Organizacija koja je preuzela koordinaciju prikupljanja kemikalija nedugo potom je nagrađena Nobelovom nagradom za mir, a unatoč kašnjenjima, nedavno je stiglo izvješće da je veći dio bojnih otrova sa spiska Sirija uistinu predala.

No, prije nekoliko tjedana iz te ratom razorene države ponovno su počela stizati izvješća da Asadova vojska bojnim otrovom gađa civile. Potvrde takvih izvješća dosad nije bilo, sam Damask ih je nazvao 'neutemeljenim optužbama', ali britanski je Telegraph u utorak objavio da je angažirao eksperta za kemijsko naoružanje koji je analizirao uzorke s terena te je sa sigurnošću zaključio da je kemijskih napada uistinu bilo.

Riječ je o prvom potpuno neovisnom testiranju uzoraka tla s područja na kojemu su napadi izvedeni. Uzorci su uzeti s triju lokacija, a prikupile su ih posebno trenirane osobe poznate redakciji Telegrapha. Rezultati analize pokazali su visoku koncentraciju klora i amonijaka u svim prikupljenim uzorcima.

Za razliku od nekih drugih supstanci, koje su se našle na spomenutom spisku sirijskog kemijskog oružja, klor i amonijak sami po sebi nisu ilegalni prema međunarodnim konvencijama, no moguće ih je koristiti kao bojne otrove, što je pak jasno i glasno zabranjeno Ženevskim protokolom. Sirija je potpisnica tog dokumenta.

Napadi su, kako javlja Telegraph, izvedeni helikopterima iz kojih su na civile bacani kanistri s oznakama kemikalija koje sadrže. S obzirom da pobunjenici u Siriji ne raspolažu zračnim snagama, sam se po sebi nameće zaključak da je napad mogla izvesti isključivo vojska pod kontrolom sirijskog predsjednika.

U analiziranju kontaminiranih uzoraka tla sudjelovao je britanski ekspert za kemijsko naoružanje Hamish de Bretton-Gordon koji kaže: 'Nedvojbeno smo utvrdili da je režim koristio klor i amonijak protiv vlastitih građana u posljednja dva ili tri tjedna.'

Uzorke je prikupio bolničar kojeg Telegraph zove pseudonimom Dr. Ahmad, pokušavajući mu tako zaštititi identitet zbog sigurnosnih razloga. Njega su zapadni eksperti za kemijsko oružje svojevremeno obučili kako da ispravno prikupi uzorak kontaminiranog tla, a među ljudima koji su ga trenirali bio je i spomenuti Bretton-Gordon.

Uzorke je uzeo u Kafr Ziti, gdje su napadi zabilježeni 11. i 18. travnja te u jednom selu koje je napadnuto 23. travnja. U posljednjem su napadu zabilježene tri ljudske žrtve, a u svima je bilo više stotina teško ozlijeđenih, uključujući i djecu, o čemu svjedoče i snimke postavljene na YouTubeu na kojima su vidljivi simptomi tipični za trovanje klorom ili amonijakom: natečeni kapci, nadražena koža, teško disanje i krvava pjena koja nadire na usta.

Bretton-Gordon opisuje da je dr. Ahmad uzorke skupljao u skladu s pravilima koja propisuje Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), dakle cijeli je postupak snimao, a postoje i GPS podaci o lokaciji s kojih su uzorci izuzeti.

'U svakom smo uzorku otkrili prisutnost klora, a u uzorcima iz Kafr Zite pronašli smo i amonijak', kaže Bretton-Gordon.

Ono što je Telegraph utvrdio analizom o vlastitom trošku, Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) tek se sprema napraviti. Najavila je slanje posebne delegacije u Siriju kako bi istražila izvješća o napadima. Sirijske su vlasti objavile da je delegacija dobrodošla te je njezinim članovima obećala zaštitu.

No, dok se OPCW tek priprema za istragu, a Telegraph je analizirao uzorke tla s lokacija triju napada, u međuvremenu su stigle informacije o novim kemijskim napadima. Samo u protekla dva tjedna stiglo je osam takvih izvješća iz provincije Idlib.

Predsjednik Francuske Francois Hollande prije desetak je dana izjavio da ima informacije, ali ne i dokaze, o novim kemijskim napadima klorom. Ubrzo se javila i Moskva, koja je sve pokušala relativizirati tvrdnjom da su napade, ako je do njih došlo, možda izveli pripadnici pobunjeničkih snaga.

Telegraph izvještava i da ima informacije kako su neke države, neovisno o delegaciji OPCW-a, organizirale prikupljanje uzoraka tla s područja Idliba, no rezultati eventualnih analiza tih uzoraka još nisu poznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 02:05