OČAJNIČKA OBRANA

Uznemirujuće snimke uličnih borbi u Kobaniju

Zrakoplovi koalicije predvođene SAD-om izveli su dva nova napada prije zore na položaje džihadista na istoku i jugu Kobanija
 YouTube

Islamistički fanatici iz ISIS-a objavlili su uznemirujuću video snimku sa ulica Kobanija, u kojemu se vode žestoke borbe za svaku ulicu između boraca Islamske države i kurdskih vojnika.

Propagandni video uradak pokazuje ulične borbe u gradu tik do turske granice, militante sa jurišnim puškama i strojnicama te ručnim minobacačima.

Ultraradikalna skupina Islamska država (IS) pojačala je u subotu pritisak na velik dio Kobanija koji očajnički brane slabije naoružane kurdske snage, a UN strahuje od "pokolja" u slučaju da sirijski grad padne u ruke džihadista.

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura rekao je kako bi Kobani mogao pretrpjeti istu sudbinu kakva je zadesila Srebrenicu, gdje su Srbi 1995. pobili osam tisuća muslimana, unatoč prisutnosti snaga UN-a, što je bio najveći masakr u Europi od Drugog svjetskog rata. "Sjećate li se Srebrenice? Mi da. Nikada nismo zaboravili i vjerojatno si nikada nećemo oprostiti", rekao je Mistura, kako prenosi Reuters.

UN vjeruje da se u Kobaniju nalazi još oko 700 civila, većinom starijih ljudi, koji bi mogli biti masakrirani ukoliko grad padne u ruke džihadista. Osim toga, ugroženi su životi još oko 12 tisuća ljudi koji su pobjegli iz grada ali nisu uspjeli prijeći tursku granicu.

U Kobaniju je većinom kurdsko stanovništvo, a kurdska manjina u Turskoj, gdje ih je oko 15 milijuna, oštro prosvjeduje protiv vlade turskog predsjednika Erdogana, optužujući je da dopušta pokolj njihovih sunarodnjaka. U trodnevnim neredima od utorka je poginulo najmanje 33 prosvjednika, a dvojica policajaca su ubijena u navodnom pokušaju ubojstva šefa policije na kurskom jugoistoku Turske.

Zrakoplovi koalicije predvođene SAD-om izveli su dva nova napada prije zore na položaje džihadista na istoku i jugu tog ključnog kurdskog grada, smještena na turskoj granici, čijih je 40 posto već u rukama IS-a, po sirijskoj nevladinoj organizaciji.

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA ISLAMSKE DRŽAVE

Dok je zračna kampanja protiv IS-a ušla u treći mjesec u Iraku i treći tjedan u Siriji, vojni šefovi 21 zemlje koalicije trebali bi se okupiti u utorak u Washingtonu radi procjene strategije.

U Kobaniju, koji je postao simbol otpora IS-u, sukobi se nastavljaju dan nakon što su džihadisti zauzeli glavni stožer kurdskih snaga na sjeveru grada površine šest do sedam četvornih kilometara, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Džihadisti su pokušali napredovanje prema sjevernom predgrađu grada, kilometar od turske granice, s ciljem zauzimanja graničnog prijelaza te na taj način dugog pojasa teritorija na sirijsko-turskoj granici.

Nastoje napredovati iz sektora osvojenih na istoku, jugu i zapadu grada, prema središtu Kobanija, ali kurdske snage zasad uspjevajuju odbiti njihove napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:31