ŠTO SE DOGAĐA?

Uzbune u američkim bazama u Europi, vojska u stanju pojačane pripravnosti, CNN: ‘Ista razina nije aktivirana 10 godina!‘

Glasnogovornik američkog zapovjedništva za Europu Dan Day odbio je komentirati povećanu razinu pripravnosti

Vojna baza u Europi, ilustrativna fotografija

 Sgt. Agustín Montanez/u.s Army/zuma Press/profimedia/Sgt. Agustín Montanez/u.s Army/zuma Press/profimedia

Nekoliko američkih vojnih baza diljem Europe proglasilo je uzbunu i nalazi se u stanju povećane pripravnosti, javlja CNN. Razina uzbune dignuta je na drugu najvišu zbog terorističkog napada koji bi mogao ciljati američko vojno osoblje i objekte, prenosi CNN riječi dvojice američkih dužnosnika.

Baze, uključujući garnizon američke vojske u Stuttgartu u Njemačkoj, gdje je sjedište američkog Europskog zapovjedništva, podigle su u nedjelju razinu pripravnosti na stanje zaštite snaga "Charlie", rekli su dužnosnici.

Taj se status "primjenjuje kada se dogodi incident ili se primi obavještajni podatak koji ukazuje na neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte", pravilo je američke vojske.

Glasnogovornik američkog zapovjedništva za Europu Dan Day odbio je komentirati povećanu razinu pripravnosti.

Jedan od američkih dužnosnika, koji je stacioniran u bazi u Europi, rekao je za CNN da ovu razinu prijetnje nisu vidjeli "najmanje 10 godina" i rekao da to obično znači da je vojska primila "aktivnu-pouzdanu prijetnju".

Nije jasno koji su obavještajni podaci pokrenuli pojačanu sigurnost ali, piše CNN, europski dužnosnici danima upozoravaju na potencijalnu terorističku prijetnju na kontinentu, posebno uoči Olimpijskih igara u Parizu u srpnju i tijekom aktualnog Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:16