BROJNA SVJEDOČANSTVA

UZ POMOĆ POBUNJENIKA Amerikanci napisali 200.000 stranica dokaza protiv Asada: Iskoristit će ih za optužnicu

Prikupljeni materijal korist će se za podizanje krivične tužbe protiv Asada za počinjene ratne zločine

Washington je uz pomoć sirijskih antibašarovaskih ustanika, posebna tim, sakupio svjedočanstva o zločinima režima Bašara al Asada tijekom građanskog rata koji traje već dvije i pol godine i to «zafiksirao» na čak 200 tisuća stranica. To je, javlja Yahoo News, izjavio Stephen Rapp koji se bavi ratnim zločinima.

Kako je pojasnio Rapp, prikupljeni materijal koristit će se za podizanje tužbe protiv Asada za počinjene ratne zločine. Doduše, američki dužnosnik je kazao da SAD neće «samostalno podizati tužbu» protiv Asada ali će nastojati napraviti 'međunarodni sud'. Naime, američka vlada obučila je Sirijce kako identificirati i prepoznati 'pravu i potrebnu informaciju' te kako prikupiti prave dokaze o počinjenu ratnog zločina.

Od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011 , prema procjenama UN-a, poginulo je preko 100 tisuća ljudi, a dva milijuna Sirijaca izbjeglo je iz zemlje, do je unutra Sirije prognano čak četiri milijuna stanovnika.

Sirijski pobunjenici povezani s al-Qa'idom preuzeli grad blizu granice s Turskom

AMAN - Skupina sirijskih pobunjenika povezana s al-Qa'idom u srijedu je zauzela sirijski grad Azaz blizu granice s Turskom nakon što se sukobila sa Slobodnom sirijskom vojskom koju podržavaju arapske i zapadne zemlje, rekli su oporbeni aktivisti.

Borci skupine Islamska država Iraka i Levanta zauzeli su grad Azaz, pet kilometra od sirijsko-turske grancie, i ubili najmanje pet boraca Slobodne sirijske vojske a oko stotinu uhitili, rekli su aktivisti.

To je najteži sukob otkako su počele rasti napetosti između pobunjeničkih frakcija u Siriji.

Aktivist Abu Louay al-Halabi je rekao da su borbe izbile nakon što se jedna postrojba Slobodne sirijske vojske suprotstavila pokušajima Islamske države da otmu njemačkog liječnika koji kao volonter radi u privatnoj bolnici u Azazu.

"Zauzimanjem Azaza Islamska država korak je bliže nadzoru nad graničnim prijelazom. Čini se da je njen cilj preuzimanje cijelog područja sjeverno od Alepa", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:33