PLAN JE SPREMAN

Usvojena strategija: Europska komisija traži istovremeno cijepljenje u svim državama članicama

Komisija je ponovila kako je do sada, u suradnji s državama članicama, već naručila dovoljnu količinu cjepiva
Cijepljenje, ilustracija
 Mario Tama/Getty Images/AFP

Europska komisija je objavila prijedlog strategije o cijepljenju protiv covida-19 u vidu preporuka državama članicama. Komisija želi osigurati da sve države članice budu podjednako spremne u isto vrijeme početi s cijepljenjem čim cjepivo bude dostupno. Strategijom se traži da cijepljenje počne u isto vrijeme u svim državama, da sve države članice imaju dostupnu istu količinu cjepiva u odnosu na broj stanovnika te da ciljano cijepe određene kategorije kao prioritet.

Od država članica se traži da već sada pripreme službe za dostavu cjepiva, pripremljeno osoblje i opremu za masovno cijepljenje, transport cjepiva u potrebnim uvjetima i, što je jako bitno, jasnu javnu kampanju informiranja o koristima i opasnostima od cijepljenja kako bi se povećalo povjerenje javnosti.

Kao prioritetne skupine koje bi se najprije trebale cijepiti su zaposlenici u zdravstvenom sustavu, osobe starije od 60 godina, osobe kojima je ugroženo zdravstveno stanje, osobe koje ne mogu osigurati dovoljnu fizičku distancu i skupine koje su posebno socijalno ugrožene.

Komisija je ponovila kako je do sada, u suradnji s državama članicama, već naručila dovoljnu količinu cjepiva i potpisala ugovor s potencijalnim proizvođačima.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas je izrazio žaljenje što se često postavlja pitanje “što to EU radi” za suočavanje s pandemijom i zaboravlja se na sve mjere koje su do sada poduzete.

On je naglasio da je ključ svih mjera na razini EU koordinacija i jedino tako se može uspjeti.

Povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides je rekla da je i sada koordinacija znatno bolja nego na početku pandemije, što pomaže i na planu boljeg suočavanja s povećanim brojem zaraženih.

Kyriakides nije bila u stanju reći kada bi prva cjepiva bila dostupna, ali je izrazila nadu da će to biti već početkom sljedeće godine. Rekla je da se i dalje ustraje na poštivanju postupka potrebnih za odobrenje cjepiva kako bi se osiguralo da su one i učinkovite i bezopasne.

- Naša želja da što prije imamo cjepivo neće nikada značiti da ćemo pristati na ugrožavanje zdravlja građana. Zato pratimo razvoj cjepiva od svih mogućih proizvođača koji na tome rade, rekla je povjerenica za zdravlje.

-Ovo je EU i mi nećemo nikada nikoga pritiskati da prihvati nešto što nije dokazano. Najvažnija poruka je da je kvaliteta važnija od brzine, rekao je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 23:50