ULUPANE SU MILIJARDE

Usred pustinje niknula nova prijestolnica, vlada se već preselila, a stižu i čitave obitelji: ‘Odavde ćemo upravljati!‘

Već se ponosi najvišim tornjem u Africi i najvećom katedralom na Bliskom istoku

Poslovna četvrt nove prijestolnice

 Ahmed Gomaa/Xinhua Via Afp

Nova egipatska prijestolnica izgrađena je usred pustinje na udaljenosti 48 kilometara od Kaira. Već se ponosi najvišim tornjem u Africi i najvećom katedralom na Bliskom istoku, a grad je jedan u nizu megaprojekata predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija.

Izgradnja ‘nove administrativne prijestolnice‘ započela je 2016. godine i odvija se u fazama. Prema Khaledu Abbasu, predsjedniku Administrativne prijestolnice za urbani razvoj (ACUD), tvrtke koja nadzire projekt, prva faza je skoro dovršena, a početak druge faze očekuje se u zadnjem kvartalu ove godine, piše CNN.

Polako, ali sigurno, grad počinje oživljavati. Uselilo se više od 1500 obitelji, prema Abbasu, a do kraja 2024. očekuje da će taj broj porasti na 10.000.

Obzirom da su se neka ministarstva već preselila u novi grad, 48.000 državnih službenika već tamo radi, ali mnogi putuju iz istočnog Kaira električnim vlakom, koji je počeo prometovati prošle godine. U ožujku, kada parlament počne preusmjeravati svoje sastanke iz grada i nekoliko banaka i tvrtki preseli svoja sjedišta u novi grad, očekuje se da će se još više ljudi preseliti.

- Na kraju će se upravljanje cijelom zemljom odvijati iz novog grada, rekao je Abbas.

Navodi da je prva faza koštala oko 10,6 milijardi dolara. Prethodno je procijenjeno da će ukupni troškovi projekta iznositi 58 milijardi dolara, a vlada je rekla da će ga financirati ACUD te iz prihoda od prodaje zemljišta, iako se u nekim izvješćima tvrdi da će državu koštati milijarde.

image

Poslovna četvrt nove prijestolnice

Wang Dongzhen/Xinhua Via Afp

Kritičari su zabrinuti zbog troškova jer Egipat prolazi ekonomsku krizu te je pod pojačanim pritiskom zbog rata u Gazi.

Egipatsko gospodarstvo se oslanja na međunarodno financiranje, uključujući Svjetsku banku, koja je Egiptu objavila da će osigurati više od 6 milijardi dolara u trogodišnjem razdoblju.

image

Poslovna četvrt nove prijestolnice

Ahmed Gomaa/Xinhua Via Afp

Međunarodni monetarni fond je nedavno rekao da će povećati aktualni program zajma za Egipat s tri na osam milijardi dolara, ovisno o gospodarskim reformama, uključujući novi okvir za usporavanje potrošnje na infrastrukturu, kako bi se smanjila inflacija i očuvala održivost duga.

ACUD, koji je u 51% vlasništvu vojske i 49% u vlasništvu ministarstva stanovanja, rekao je za CNN da najava MMF-a neće utjecati na razvoj grada. U veljači je ACUD objavio da je Dar, globalna arhitektonska i inženjerska tvrtka uključena u prvu fazu grada, dobila ugovor za izradu detaljnog glavnog plana za drugu, treću i četvrtu fazu glavnog grada. Abbas kaže da se očekuje da će druga faza koštati oko 6,4 milijarde dolara.

Nova administrativna prijestolnica koncentrirana je oko financijske četvrti u kojoj će neke međunarodne banke i tvrtke imati svoja sjedišta. Prošle je godine Afreximbank najavila da će kupiti zemljište u gradu za Afrički trgovački centar, u kojem će biti smješteno njezino globalno sjedište, konferencijski centar, hotel i inovacijsko središte, za trgovinu unutar Afrike. Također, konzorcij neimenovanih tvrtki iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Južne Afrike najavio je da će formirati financijski centar u glavnom gradu.

image

Poslovna četvrt nove prijestolnice

Sui Xiankai/Xinhua Via Afp
image
Amir Makar/Afp

Abbas vjeruje da će moderna infrastruktura grada privući mnoga poduzeća. Sustav umjetne inteligencije optimizirat će korištenje električne energije, plina i vode, kao i gospodarenje otpadom, kaže. Infrastruktura optičkih vlakana i implementacija 5G pomoći će povezivanju, a bit će i visokotehnoloških usluga vezanih za sigurnost, s tisućama nadzornih kamera postavljenih diljem grada koje će također pratiti promet i upozoravati na zastoje i nesreće.

- Sve međunarodne tvrtke žele pametne gradove i održivost. Pokušavamo omogućiti sve vrste usluga kako bismo olakšali poslovanje. Nadamo se da će egipatski dizajn pametnih gradova postati "uzor za druge zemlje u Africi", te pridonijeti gospodarskom razvoju šire regije, rekao je.

image
Khaled Desouki/Afp

Nicholas Simcik Arese, čelnik Odjela za povijest i teoriju pri Arhitektonskom udruženju u Londonu, koji je proveo opsežna terenska istraživanja u Kairu, mišljenja je da je moguće da će novi grad privući biznise, posebno "bilateralna partnerstva na visokoj razini" te da bi strani kapital mogao potaknuti gospodarstvo.

- Ipak, mislim da će ekonomsku korist imati vrlo, vrlo mali segment stanovništva, poručio je za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 14:42