SPREMNI ZA ISPORUKU

Uskoro stiže oružje za kojim Ukrajina vapi: ‘Mogu srušiti sve, od dronova i aviona do projektila‘

SAD se obvezao isporučiti dva NASAMS-a u roku od nekoliko tjedana i još šest njih u dužem vremenskom okviru.

Sustav NASAMS

 Soldatnytt/Wikimedia/Creative Commons 2.0/

Tvrtka Raytheon Technologies isporučila je vladi Sjedinjenih Država dva sofisticirana sustava protuzračne obrane NASAMS, a koja će biti proslijeđena Ukrajini, rekao je u utorak njezin izvršni direktor, Greg Hayes, prenosi Defense news.

- Riječ je o sustavu protuzračne obrane kratkog dometa koji može srušiti sve, od bespilotnih letjelica do balističkih projektila i borbenih zrakoplova - rekao je CEO te tvrtke, Greg Hayes u emisiji “Squawk on the Street” na CNBC-u

Oružje koje je razvijeno u Norveškoj tako bi trebalo Ukrajini pružiti obranu od ruske vojske, koja protekla dva tjedna iz zraka žestoko napada ukrajinsku civilnu infrastrukturu, uključujući i njezinu električnu mrežu, koristeći projektile i bespilotne letjelice.

SAD se obvezao isporučiti dva NASAMS-a u roku od nekoliko tjedana i još šest njih u dužem vremenskom okviru.

Američki predsjednik Joe Biden tijekom telefonskog poziva ovog mjeseca obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će ubrzati isporuke NASAMS-a, a visoki dužnosnik Pentagona rekao je u ponedjeljak kako se očekuje da će NASAMS biti isporučen "u sljedećih nekoliko tjedana" i da će Ukrajina objaviti kada stignu u državu i budu operativni.

- Vojska SAD-a će nastaviti naporno raditi kako bi ih dovela tamo što je prije moguće - rekao je dužnosnik.

Hayes je dodao i da tvrtka uskoro očekuje više narudžbi NASAMS-a.

- Primjetan je značajna rast globalne potražnje za naprednim sustavima protuzračne obrane, posebno u istočnoj Europi, jer se sukob između Rusa i Ukrajine nažalost nastavlja - rekao je Hayes.

Otkako je Rusija započela rat 24. veljače, Sjedinjene Države su Ukrajini osigurale vojnu pomoć u vrijednosti većoj od 17 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:29