PREDSJEDNIK NA DALJINU

URUŠAVA SE STRANKA JULIANA ASSANGEA Tek osnovana a napuštaju je 'zbog manjka transparentnosti'

Leslie Cannold, druga na stranačkoj listi za Senat u saveznoj državi Victorija, istupila je nakon što je stranka "greškom" odlučila podržati ultradesničare na izborima u pojedinim državama
Julian Assange, founder of WikiLeaks makes a statement from a balcony of the Equador Embassy in London, Sunday, Aug. 19, 2012. Julian Assange entered the embassy in June in an attempt to gain political asylum to prevent him from being extradited to Sweden, where he faces allegations of sex crimes, which he denies. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
 Kirsty Wigglesworth

Iz australske Stranke Wikileaks , političke opcije izdavača i aktivista Juliana Assangea, uoči izbora u listopadu dezertirala je i Leslie Cannold, druga na stranačkoj listi za Senat u saveznoj državi Victorija. Riječ je o najnovijoj u nizu ostavki članova stranke osnovane prošli mjesec putem Skypea, čiji se osnivač Assange nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje se bori protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Sedam članova napustilo je stranku, među kojima su četvoro delegata ‘nacionalnog vijeća’, stranačke vlade. Cannold , autorica i sveučilšna profesorica etike, i poznata australska intelektualka, ostavku je objasnila "manjkom transparentnosti i odgovornosti" unutar stranke. Upravo te vrijednosti obećavao je predsjednik stranke prilikom osnivanja.

Assange je, pak, izjavio kako je kaos posljedica problema koji neminovno prate mlade političke organizacije te izjavio kako dio problema proistječe i iz njegova angažmana na slučajevima Snowden i Manning. “Teško je biti predsjednik na daljinu i funkcionirati s devet sati vremenske razlike. No Cannold je prije ostavke trebala razgovarati sa mnom kao predsjednikom. Ja sam ovdje otišao spavati, a kad sam se probudio saznao sam što se tijekom noći događalo u Australiji", izjavio je Assange.

Ostavke u stranci događaju se nakon što je stranka odlučila podržati kandidate ultradesničarskih stranki na izborima u pojedinim državama, što se mnogim članovima nije svidjelo. Iako je to stranka opravdala tehničkom greškom, navodeći kako je lista političara kojima se daje podrška bila krivo posložena, Cannold tvrdi kako to nije istina.

U stranci ima brojnih ozbiljnih problema. Da, nitko nije rekao da je pravu demokraciju lako postići, rekla je Cannold i dodala kako ne može ostati u stranci koja ne ispunjava principe koje je obećala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 12:31