PRVI UDARAC

Ursula von der Leyen nije uspjela u naumu: Neće uspjeti u naumu da oformi tim do početka studenog, zna se dokad bi sve moglo trajati

Kao što se i očekivalo, Europski parlament nije htio popustiti pod pritiscima i organizirati saslušanje predloženih povjerenika tijekom ovog mjeseca

Keir Starmer i Ursula von der Leyen

 Benjamin Cremel/Afp

Najava aktualne i buduće predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će njezin novi tim biti spreman početi petogodišnji mandat već 1. studenog ove godine neće se ostvariti.

Kao što se i očekivalo, Europski parlament nije htio popustiti pod pritiscima i organizirati saslušanje predloženih povjerenika tijekom ovog mjeseca, kako bi Komisija bila potvrđena na zadnjoj plenarnoj sjednici u listopadu i počela svoj novi mandat prvog dana studenog.

Na sastanku Konferencije predsjednika, gdje su sudjelovali šefovi političkih skupina u Europskom parlamentu, odlučeno je da saslušanje svih predloženih povjerenika bude od 4. do 12. listopada. Potvrdila je to u srijedu i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Do tada će Odbor za pravna pitanja dati mišljenje o kandidatima i njihovim prijavljenim financijskim izvješćima kako bi se vidjeli postoji li mogući sukob interesa.

Zakazivanje saslušanja za listopad znači da najranije, i to u idealnoj situaciji da niti jedan kandidat ne bude odbijen u odborima Europskog parlamenta, tim Ursule von der Leyen može početi mandat 1. prosinca.

No, čak i ovaj datum se čini preambicioznim, iako ne i nemogućim. Von der Leyen je očito pokušala izvršiti pritisak na Europski parlament najavama da želi mandat početi baš tog daruma. U tom slučaju, smatraju diplomati u EU, parlament bi morao jako brzo odraditi posao što bi moglo rezultirati da propuste i one kandidate koji inače ne bi mogli proći.

Predloženi kandidati će biti saslušani u nadležnim odborima Europskog parlamenta na kojima će se o njima i glasati. Kada svi budu dobili zeleno svjetlo onda Europski parlament na plenarnoj sjednici potvrđuje cijeli tim Europske komisije.

Iako bi saslušanje i glasanje trebalo biti prema objektivnim kriterijima, uz ocjenjivanje integriteta i kompetencija kandidata, najčešće je to odraz političkih stavova i trgovine između raznih političkih skupina.

U dodjeli resora Von der Leyen je hrvatskoj kandidatkinji Dubravki Šuici dodijelila mjesto povjerenice za Mediteran. To znači da će njezino saslušanje i glasanje o njenoj kandidaturi vjerojatno biti u Vanjskopolitičkom odboru. Ali, kako će Šuica biti zadužena i za demografiju moguće je i takozvano ‘hibridno‘ saslušanje u kojem bi mogli sudjelovati i zastupnici iz nekih drugih odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:41