ODGOĐENA IZBORNA REPUBLIKANSKA KONVENCIJA

Uragan Isaac Romneyu uništio dan kada je trebao pokazati svoje toplije lice

 AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Početak republikanske nominacijske konvencije u Tampi na Floridi, iz sigurnosnih razloga zbog nadolazeće tropske oluje Isaac, prebačen je s danas na sutra. Republikanci će se okupiti danas, ali će radni dio skupa početi sutra navečer. Očekuje se da će oko 50.000 pristaša republikanaca biti u Tampi, gdje je već zbog oluje proglašeno izvanredno stanje. Sve je ipak spremno da republikanci i službeno potvrde dvojac, Mitta Romneyja i Paula Ryana, za juriš na Bijelu kuću. Konvencija će staviti naglasak na Obamine greške, a fokus će biti na optužbama da je pokopao srednju klasu i male poduzetnike.

Uloga supruge

Procjenjuje se da će prijenose konvencije gladati oko 38 milijuna Amerikanaca pa je drugi cilj spektakla prikazati Romneyevu topliju stranu. Zbog toga će konvenciju otvoriti njegova supruga Ann. Zajednički nastup na pozornici treba stvoriti sliku Mitta Romneyja kao toplog i osjećajnog obiteljskog čovjeka, koji razumije probleme običnih ljudi. Bez tople ljudske priče američki političari nemaju mnogo šanse.

Pozvani su i govornici iz Romneyjeve crkve mormona da svjedoče koliko im je pomogao kada im je to bilo najpotrebnije.

Prema posljednjim anketama Obama dobija 47 posto glasova, a Romney 45. Prednost nije nedostižna. Romney prije svega treba priboditi bijele glasače iz redova radničke klase, frustrirane sadašnjim stanjem, i uvjeriti ih da je upravo on najbolji izbor.

Promašena kampanja

Republikanci moraju hitno mijenjati kampanju, jer isključivo inzistiranje na ekonomskoj neuspješnosti Baracka Obame nije donijelo rezultate. Tampa će biti prilika da republikanci istaknu svoje konzervativne stavove. Na Floridu će doputovati jake snage konzervativaca, među ostalim guverneri Nikki R. Haley iz Južne Karoline i Chris Christie iz New Jerseyja.

- Još uvijek imamo šansu ispričati priču o zadnje četiri godine, kako je Obama iznevjerio zemlju - kaže Russ Schriefer, viši savjetnik u kampanji republikanaca.

Konzervativc su posljednje vrijeme pokosile su ih mnoge teškoće, prije svega zbog čeprkanja demokrata po poreskim prijavama bogatuna Romneyja. Demokratska udica dobro se ulovila. Obični su Amerikanci sada više fokusirani na Romneyjevo (ne)plaćanje poreza, nego na galopirajuću nezaposlenost.

I na kraju nevjerojatni skandal sa zapjenjenim Toddom Akinom, koji je bulaznio o “legitimnom silovanju” i da je trudnoća rijetka nakon silovanja jer žensko tijelo pronađe načine da to zaustavi. “Za političku stranku koja bi trebala ploviti prema pobjedi izgleda da sve vodi prema savršenoj oluji”, zaključuje kolumnist Danna Milbank.

Bitka za ključne države

Bitka će se sljedećih mjeseci voditi oko naklonosti ljudi iz srednje klase. Oni još uvijek nisu izgubili vjeru u Obamu, a sada je ostalo malo vremena da ih pokušaju pridobiti republikanci. Nervoza među republikancima vlada i zbog bitke za Ohio gdje demokrati vode. “Obama govori divne stvari, samo ih ne čini”, poručio je tamošnjim glasačima Romney, a predsjednik je odmah uzvratio: “Romney se zalaže za ekstreme, a njegovi bi politika pogoršala položaj srednje klase. On ne nudi nikakvu dugoročnu perspektivu”.

Bolje vijesti za Romneyja dolaze iz Wisconsina, države Paula Ryana potpredsjedničkog kandidata. Presudno je hoće li uspjeti pridobiti glasače iz država koje su nezadovoljne Obamom, ali još uvijek ne vjeruju ni njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:22