PANEL U DUBROVNIKU

Upozorenje iz BiH: Rusija je ušla previše duboko na Balkan, a Dodik se nakon jednog putovanja potpuno promijenio

Šef BiH diplomacije smatra kako Daytonski sporazum mora biti „ažuriran”, no da su za to potrebne sve tri strane i dvije trećine parlamenta

Milorad Dodik i Vladimir Putin

 Sergei Bobylyov/Afp/Profimedia/Sergei Bobylyov/afp/profimedia

Rusija je previše prisutna na zapadnom Balkanu, upozorio je u subotu šef diplomacije BiH Elmedin Konaković, no i kazao kako Europska unija nije bila nikad aktivnija na tom području.

Konaković je bio jedan od govornika na panelu o zapadnom Balkanu na Dubrovnik Forumu. Svoje je izlaganje započeo pokazivanjem fotografije Milorada Dodika s Vladimirom Putinom u lipnju ove godine u Moskvi.

Konaković je kazao kako je Dodik prije puta u rusku prijestolnicu glasao za dio europskih reformi u BiH, no da se nakon tog putovanja „ponaša drugačije”.

Daytonski sporazum, „odličan 1995.” za zaustavljanje rata, danas omogućava „da svi blokiraju sve”, pa to čini i Republika Srpska pod ruskom kontrolom, rekao je Konaković.

- Danas je previše Moskve prisutne u Bosni i Hercegovini. Previše Rusije na zapadnom Balkanu. To je problem za sve nas - upozorio je.

Šef BiH diplomacije smatra kako Daytonski sporazum mora biti „ažuriran”, no da su za to potrebne sve tri strane i dvije trećine parlamenta.

Konaković ipak smatra da je situacija danas bolja te da je Europska unija promijenila politiku prema proširenju, nažalost zbog ruskog napada na Ukrajinu.

- EU je u zadnje dvije godina puno aktivnija u zemlji nego što je bila u prošla dva desetljeća, a ta se prilika mora iskoristiti- naglasio je.

S njim se složio europski predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je rekao da je EU danas „ozbiljna oko europske budućnosti” regije te da zbog toga poduzima konkretne korake popRelated Articlesut novog Plana rasta, govora o postepenoj integraciji ili naglaska na reformama.

- EU se sprema na primanje novih članica sa zapadnog Balkana, što nije bio slučaj prije pet godina - rekao je.

Konaković je rekao kako je Hrvatska imala ključnu ulogu u odluci EU-a da u ožujku ove godine otvori pristupne pregovore s BiH te da je ponosan na odnose Zagreba i Sarajeva otkad je na vlasti.

Svoj mobitel na panelu je izvadila i kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla-Schwarz koja je pak pokazala naslovnicu srbijanskog tabloida Informer, sklonog vlastima u Beogradu, na kojoj stoji da „Hrvati spremaju Oluju 2”.

Ona je rekla da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govori da Srbiji „prijete sa svih strana”, sarkastično komentirajući da je „takvo shvaćanje mira i sigurnosti u našoj regiji” i da se „tako razvijaju dobrosusjedski odnosi”.

Gërvalla-Schwarz rekla je da Srbiji gleda u prošlost te da je sastavljena od ministara iz vlade Slobodana Miloševića te ministara pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije.

-Vidjet ćete puno hegemonističke retorike prema svim susjedima, ne samo Kosovu - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:49