POGREBNA OPERACIJA

Uoči pogreba Jevgenija Prigožina, Kremlj si je dao specijalan zadatak! ‘Ovo će nas proganjati - desetljećima...‘

Posljednji ispraćaj šefa Wagnera bio je vrlo skroman i tajnovit. Na njega je došla tek manja grupa ljudi, a više je stotina policajaca brinulo da se nitko nepozvan ne približili lijesu

Grob Jevgenija Prigožina

 Olga MALTSEVA/AFP

Medije, društvene mreže i kanale na komunikacijskoj platformi Telegram u utorak je zanimalo samo jedno - gdje će biti pokopan poginuli šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin. Dezinformacija je bilo toliko da su se neki našalili da se radi o "specijalnoj pogrebnoj operaciji". Onda je Wagner oko 17 sati objavio da je Prigožin oko 11 sati pokopan na groblju Porohovskoje u istočnom dijelu Sankt-Peterburga.

Posljednji ispraćaj šefa Wagnera bio je vrlo skroman i tajnovit. Na njega je došla tek manja grupa ljudi, a više je stotina policajaca brinulo da se nitko nepozvan ne približili lijesu. The New York Times piše da su se na Prigožinovom grobu tijekom pokapanja u jednom trenutku mogle vidjeti ruska zastava i zastava Wagnera. Novinar The New York Timesa rekao je da je vidio da su ga prije pogreba pregledali policajci i interventni službeni pas.

image

Ruska nacionalna garda čuva groblje na kojem je sahranjen Jevgenij Prigožin

Olga MALTSEVA/AFP
image

Policija nadgleda groblje na kojem je sahranjen Jevgenij Prigožin

Olga Maltseva/Afp

Zahvaljujući općoj konfuziji koja je vladala taj dan, na groblju se nisu pojavili Prigožinovi pristaše. Kremlj je odahnuo. "Čini se da su ruske vlasti htjeli izbjeći spontano okupljanje u Prigožinovu čast i zato su groblje na kojem je sahranjen obavili velom tajne", napisala je na Telegramu nezavisna novinarka Farida Rustamova. Ruske su državne TV postaje pogreba šefa Wagnera, nekadašnjeg intimusa predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, jedva i spomenule. Kremlj je uoči pogreba govorio da o sahrani nema nikakvih informacija, osim da Putin na nju neće doći.

S obzirom na to kako je živio i umro, sva ta tajnovitost više je nego prikladna. Prigožin je godinama poricao da je povezan s Wagnerom i drugim sumnjivim aktivnostima, da bi se kasnije njima hvalio. Autoritarni režimi koji su koristili njegove "usluge" iste su plaćali unosnim koncesijama za naftu i minerale, no još se uvijek ne zna koliko je veliko bilo bogatstvo s kojim je raspolagao. Prigožin je često krio svoje lokacije i kretanja, a navodno je koristio i dvojnike.

image

Muškarac odaje počast Jevgeniju Prigožinu

Olga MALTSEVA/AFP

Iako uzrok pada zrakoplova u kojem su bili Prigožin i drugi istaknuti wagnerovci još uvijek nije poznat, američki i zapadni dužnosnici rekli su da vjeruju da je zrakoplov eksplodirao. Mnogi su zapadni dužnosnici rekli da je izgledno da je Putin naredio da ga se ubije. Glave ljudi koje ruski predsjednika drži neprijateljima i izdajnicima padale su i zbog manjih prekršaja od Prigožinovog - pokušaja državnog udara.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre spomenula je u utorak i Prigožinov propali puč koji je Putin okarakterizirao kao izdaju te dogovor koji su njih dvojica nakon njega sklopili. "Sada, dva mjeseca nakon toga dogovora, on je ubijen. Prilično je jasno što se tu dogodilo", rekao je Jean-Pierre te aludirala na Putinove prethodne obračune s izdajicama i neprijateljima.

image

Grob Jevgenija Prigožina

Olga Maltseva/Afp

Prigožin je postao naširoko poznat jer je nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela krajem veljače 2022. javno hvalio svoje trupe, a otvoreno kritizirao ruski vojni establišment na čijem su čelu ministar obrane Rusije Sergej Šojgu i načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov. Šef Wagnera proglašen je "Herojem Rusije" jer je osobno unovačio desetke tisuća zatvorenika i onda ih potom poslao na bojišta diljem Ukrajine. Ruski su lokalni mediji napisali da ta titula dolazi s određenim privilegijama kao što su počasna straža i sahrana pratnji vojnog orkestra, ali da ni straža ni orkestar nisu bili prisutni na Prigožinovoj sahrani u Sankt-Peterburgu.

image

Wagnerova zastava na groblju Porohovskoje u Sankt-Peterburgu

Olga Maltseva/Afp

Wagnerova press služba rekla je da Prigožinov pogreb bio "privatne prirode". "Oni koji ga žele pozdraviti mogu otići na groblje Porohovskoje u Sankt-Peterburgu. Na fotografijama koje su objavljene nakon sahrane može se vidjeti da je njegov grobni humak bio prekriven borovim grančicama i ružama. Pored njega nalazi se fotografija pjesme ruskog pjesnika Josifa Brodskog.

The New York Times piše da ima i onih koji ne vjeruju da je Prigožin mrtav. "Jednostavno ne vjerujem u to", rekao je jedan muškarac koji je pred Wagnerovu centralu u Sankt-Peterburgu donio šačicu karanfila. Muškarac je prije tri tjedna bio pripadnik Wagnera, a naredbe je primao direktno od Prigožina. Novinar liberalne radijske postaje Moskovska jeka Aleksej Veneditkov rekao je da je moguće da će Prigožinova smrt desetljećima proganjati Rusiju. "Tko je ubio (Johna Fitzgeralda) Kennedyja?", rekao je prošlog tjedna Veneditkov. "Gledajte, ta je usporedba jako važna jer u javnosti postoji mnogo verzija događaja pored one službene", dodao je novinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:05