‘‘TEFLON MARK‘‘

Unatoč nepopularnim odlukama, Mark Rutte bi mogao osvojiti četvrti mandat na nizozemskim izborima

Ankete trenutno pokazuju da je Rutteov VVD najpopularniji među biračima. Prati ga desničarska antimigrantska stranka Geerta Wildersa PVV
Premijer Mark Rutte
 Remko De Waal

Nizozemska tri dana za redom izlazi na birališta kako bi odabrala svoju novu vladu. Iako je vlada sadašnjeg i prijelaznog premijera Marka Ruttea pala u siječnju zbog skandala, oko dječjeg doplatka, on i dalje ima velike šanse da bude ponovno izabran.

Na izborima na kojima će sudjelovati 37 različitih političkih stranaka, očekuje se da će Rutte sa strankom desnog centra, Narodnom strankom za slobodu i demokraciju (VVD) osvojiti četvrti mandat. Trodnevno glasanje započelo je u ponedjeljak ujutro, a završit će u srijedu 17.ožujka navečer. Glasanje se produžilo zbog ograničenja koronavirusa. Birališta su se prvo otvorila za ranjive skupine, a ostali će glasati u srijedu na prvim izborima u EU ove godine.

Virus je također izmijenio cijelu nizozemsku predizbornu kampanju i postupak glasanja. Rukovanje s biračima i tradicionalni izborni skupovi bili su gotovo nemogući tijekom lockdowna, pa su se političari često pojavljivali na televiziji i kreativno obraćali biračima na društvenim mrežama. Primjerice Rutte je na TikTok-u odgovarao na pitanja odbijajući loptice za stolni tenis palicama s oznakama "Da" ili "Ne".

Izbornim odlukama dominiraju posljedice pandemije. Mnogi su izgubili posao, članove obitelji, a trenutno je prosječno 5.000 novozaraženih dnevno. Nizozemska je bila posljednja koja je pokrenula svoj program cijepljenja, a danas je i dalje pod najstrožim lockdownom. Pooštrene mjere, uključujući noćni policijski sat, izazvale su nerede u dijelovima zemlje. Pitanja koja su inače dominirala kampanjom kao gospodarstvo (koje se smanjilo za 4% u 2020), imigracije ili klimatske promjene, nisu bile u prvom planu. Ali jedno od gorućih pitanja bilo je ono stanovanja. Nizozemska se suočava s krizom nedostatka mjesta stanovanja s porastom stanovništva te porastom cijena nekretnina na tržištu.

Ankete trenutno pokazuju da je VVD najpopularniji među biračima. Prati ga oporbena desničarska nacionalistička Stranka slobode (PVV) koju predvodi kontroverzni Geert Wilders, lice protuislamskih populista. Četiri ankete objavljene prošlog tjedna predviđaju da bi Rutteova stranka mogla zauzeti između 30 i 40 mjesta.Wildersova stranka mogla bi osvojiti 19-24 mjesta, dok bi se Kršćansko-demokratska stranka mogla naći na trećem mjestu s 15 do 19 mjesta.

Prema anketama VVD vjerojatno neće dobiti dovoljno mjesta kako bi vladao samostalno u parlamentu od 150 mjesta te će biti potrebno stvoriti još jednu koalicijsku vladu. To možda neće biti tako jednostavno jer je 2017. trebalo 225 dana da VVD formira koalicijsku vladu s još tri stranke – najdulje vrijeme potrebno za stvaranje koalicije u nizozemskoj povijesti.

Rutteov VVD prošao je kroz nekoliko turbulentnih mjeseci. Rutte, koji je Nizozemsku vodio od 2010. godine, uspio se izmaknuti krizama i kritikama, zbog čega je dobio nadimak "Teflon Mark". Osim pandemije, nedavni skandal oko plaćanja dječjih doplataka u kojem su tisuće obitelji pogrešno optužene za prijevaru u vezi s dječjim doplatkom doveo je do toga da je cijela vlada u siječnju podnijela ostavku.

Rutte je nakon ostavke vlade ostao u prijelaznoj ulozi te ostaje popularan političar unatoč nekim nepopularnim ograničenjima provedenim tijekom pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:29