REKORDNA RADIJACIJA U MORU

UN želi proširiti zonu evakuacije, a Japan zatvoriti nuklearku

Broj poginulih popeo se na 11.417, a za 16.273 osoba još se traga

ZAGREB - Nuklearni stručnjaci iz UN-a savjetovali su jučer japanskim vlastima da razmotre proširivanje zone evakuacije oko oštećene nuklearke Fukushima. Trenutna zona evakuacije prostire se na udaljenosti od 20 kilometara od nuklearke, no u UN-u tvrde da su razine radijacije više od dopuštenih izmjerene i na 40 kilometara od elektrane.

Hitna akcija

Također, SAD i Velika Britanija svojim su državljanima u Japanu već bili savjetovali da se zadrže na najmanje 80 kilometara od Fukushime. Odgovarajući na apel iz UN-a, japanske su vlasti rekle da trenutačno ne smatraju potrebnom provođenje hitne akcije, ali nastavit će pratiti situaciju na terenu.

Raste pritisak

U međuvremenu, razine radioaktivnog materijala izmjerene u moru nedaleko od nuklearke dosegnule su rekordnu visinu te su 4385 puta veće od dopuštenih. U isto vrijeme dok raste pritisak da se proširi zona evakuacije, vlasti su priopćile da će se nuklearka morati zatvoriti . Broj poginulih u potresu i tsunamiju porastao je na 11.417, a 16.273 ljudi smatra se nestalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:18