TRI FAZE

UN-ovo Vijeće sigurnosti podržalo Bidenov plan za primirje u Gazi

Četrnaest zemalja članica glasalo je u korist nacrta rezolucije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda

 Angela Weiss/Afp

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda podržalo je plan američkog predsjednika Joea Bidena za postizanje primirja u Gazi rezolucijom izglasanom u New Yorku u ponedjeljak.

Četrnaest zemalja članica glasalo je u korist nacrta rezolucije, dok je Rusija, jedna od zemalja s pravom veta, ostala suzdržana.

Američka veleposlanica pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield, rekla je kasnije da je najmoćnije UN-ovo tijelo glasalo za mir.

Rezolucija podržava plan koji je iznio predsjednik Biden, a koji predviđa prekid borbi u Pojasu Gaze u tri faze.

Prema SAD-u, jedino se Hamas još nije izjasnio slaže li se s planom. Međutim, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua još uvijek se nije jasno i javno izrazila u korist plana.

Hamas je pak u ponedjeljak pozdravio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se podupire plan o prekidu vatre u Gazi, rekavši da je spreman surađivati ​​s posrednicima u provedbi načela plana, izvijestila je agencija Reuters.

Rezolucija Vijeća sigurnosti, koja je obvezujuća prema međunarodnom zakonu, proglašava da je Izrael prihvatio plan i poziva Hamas da učini isto te poziva obje strane da usvoje plan bez odlaganja i bezuvjetno.

To je 11. pokušaj od početka rata u Gazi da je UN-ovo Vijeće sigurnosti glasalo za rezoluciju koja se tiče sukoba. Usvojene su tek četiri rezolucije.

U ambicioznom Bidenovu prijedlogu s kraja svibnja traži se potpuni i neograničeni prekid vatre na šest tjedana. Tijekom toga perioda, određena grupa talaca bila bi puštena. Zauzvrat, Palestinci iz izraelskih zatvora također bi bili pušteni.

U sljedećoj fazi, trajno bi bile prekinute borbe te pušteni preostali taoci.

Prema nacrtu rezolucije, posljednja faza uključivala bi obnovu Pojasa Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 08:33