POGINUO IZNAD ZAMBIJE

UN OPET POKREĆE ISTRAGU O SMRTI GLAVNOG TAJNIKA Ključne podatke ima američka tajna služba

Glavni tajnik UN-a Dag Hammarskjold letio je u Kongo 1961. na mirovne pregovore kada se njegov zrakoplov srušio iznad Zambije. Uzrok nesreće nikada nije otkriven
 AFP

Ujedinjeni Narodi ponovno će pokrenuti istragu o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je 1961. poginuo glavni tajnik te organizacije Dag Hammarskjold , a u izvješću povjerenstva koje je UN-u preporučilo novu istragu stoji i kako "ključne podatke" o smrti tajnika ima američka Nacionalna sigurnosna agencija ( NSA ).

Hammarskjoldov zrakoplov letio je za Kongo gdje je Šveđanin trebao sudjelovati u mirovnim pregovorima kada se srušio iznad Zambije. UN-ova istraga iz 1962. i još nekoliko njih kasnije nisu uspjele odrediti točne uzroke nesreće, a smrt glavnog tajnika bila je predmetom raznih teorija zavjere.

Sada je novo povjerenstvo, sastavljeno od četiri odvjetnika, zaključilo kako postoje "važni novi dokazi" i kako hipoteza o zračnom napadu koji je izazvao nesreću može biti dokazana ili osporena.

U tome ključni mogu biti podaci kojima raspolaže NSA ili CIA, agencije koje su u to vrijeme vodile evidenciju o većem dijelu svjetskog zračnog prometa. Te agencije mogu biti u vlasništvu snimaka, ukjučujući radio komunikaciju iz pilotske kabine, koji mogu objasniti misterij nesreće, tvrdi se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 05:48