U DOBI OD 91 GODINE

Umro Sir Evelyn de Rothschild, uspješni bankar i bivši financijski savjetnik kraljice Elizabete II.

NM Rothschild tijekom njegova mandata povećao je svoju ukupnu imovinu s 40 milijuna funti na 4,6 milijardi funti

Sir Evelyn de Rothschild

 John Walton/Pa Images/Profimedia/John Walton/pa Images/profimedia

Britanski bankar Sir Evelyn de Rothschild, koji je o financijskim pitanjima svojedobno savjetovao i pokojnu englesku kraljicu Elizabetu II., preminuo je u dobi od 91 godine.

"Sir Evelyn je umro mirno u ponedjeljak u svome domu u Londonu nakon kratke bolesti", priopćila je njegova obitelj u utorak.

Poslovni čovjek koji je trenirao trkaće konje posvetio je 42 godine svoje karijere obiteljskoj banci. Predsjedavao je tvrtkom Rothschilds Continuation Holdings od 1982. do 2003. Godine 1968. imenovan je direktorom francuske banke de Rothschild Frères, a osam godina kasnije postao je predsjednik i izvršni direktor NM Rothschilda, međunarodne investicijske banke sa sjedištem u Londonu. Godine 2003. nadgledao je spajanje francuske banke i podružnice u Velikoj Britaniji.

NM Rothschild, danas britanski ogranak Rothschild & Co, tijekom njegova mandata povećao je svoju ukupnu imovinu s 40 milijuna funti na 4,6 milijardi funti, a broj ureda u svijetu s 15 se proširio na više od 50, piše Financial Times.

Rothschild je 2004. predao vodstvo obiteljske tvrtke rođaku Davidu, a prije četiri godine Davidov sin Alexandre postao je sedma generacija koja vodi ovu 200 godina staru grupu.

Sir Evelyn je bio poznat po tome što je obiteljskoj kontroli davao prednost nad proširenjem poslovanja.

- Humanistička strana bankarstva je nestala. Znate ime svoga liječnika, ali ne i ime svoga upravitelja banke. Postoje određene stvari u životu u kojima morate imati ljudski odnos - izjavio je u razgovoru za Financial Times 2017.

Kraljica Elizabeta II. godine 1989. proglasila ga je vitezom zbog iznimnih zasluga u bankarstvu i financijama. Služio je i kao financijski savjetnik pokojnoga monarha i osnovao Zakladu Eranda Rothschild za financiranje socijalne skrbi i medicinskih istraživanja. Također je bio na čelu medicinske škole St Mary’s Hospital u Londonu od 1977. do 1988. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:25