TEHNOLOŠKI ISKORAK

Umjetna inteligencija više od 17 sati upravljala zrakoplovom Američkog ratnog zrakoplovstva

Ovo je prvi puta da je umjetna inteligencija na takav način upotrebljena u jednoj taktičkoj letjelici, rekao je Lockheed Martin

Lockheed Martin X-62A VISTA

 Kyle Brasier/AmeriČko Ratno Zrakoplovstvo

Umjetna je inteligencija nedavno sjela u kokpit Lockheed Martinove letjelice za vježbanje VISTA X-62A te njome upravljala više od 17 sati, piše Engadget. VISTA može koristiti softver kako bi simulirala karakteristike drugih zrakoplova. Ovaj je puta, međutim, imitirala čovjeka.

Probni se let dogodio u prosincu prošle godine. Ovo je prvi puta da je umjetna inteligencija na takav način upotrebljena u jednoj taktičkoj letjelici, rekao je Lockheed Martin. Cilj je tu platformu koristiti za testiranje letjelica koje mogu biti bespilotne.

- VISTA će nam dopustiti da istovremeno razvijamo i testiramo modernu umjetnu inteligenciju te bespilotne letjelice - rekao je dr. M. Christopher Cotting, direktor za istraživanja u Školi za probne letove Američkog ratnog zrakoplovstva.

- Taj će nam pristup omogućiti da u borbene zrakoplove ugrađujemo taktički relevantne mogućnosti - dodao je Cotting.

Lockheedov odjel za napredne projekte i znanstveno-tehnološka tvrtka Calspan zajedno su napravili VISTA-u, a koristi je Škola za probne letove Američkog ratnog zrakoplovstva.

Između ostaloga, VISTA je korištena kako bi se razvio virtualni zaslon i glasovni sustav za izdavanje komandi u borbenom zrakoplovu F-35 Lightning II.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:22