PREKRETNICA NA NEBU

Umirovljeni američki general: ‘NATO ima avion nadmoćan Rusima, u Europi je već sve promijenio‘

Niz NATO zemalja već je nabavio, ili je u postupku nabave borbenog aviona pete generacije F-35 Lightning

borbeni avion F-35 Lightning II u letu

 News Images/Ddp Usa/Profimed/News Images/Ddp Usa/Profimed

Bivši zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi, umirovljeni američki general Philip Breedlove, napisao je tekst za portal Defense News u kojem apelira na ubrzanje proizvodnje američkog višenamjenskog borbenog aviona 5. generacije F-35 Lightning.

U kraćem tekstu Breedlove napominje da je zračna nadmoć ključna u modernim sukobima, što se vrlo jasno vidi u Ukrajini. Kako piše, efikasna ukrajinska protuzračna obrana spriječila je ruske borbene avione četvrte generacije, poput Su-35 i SU-34 da ostvare zračnu prevlast na nebu iznad Ukrajine. Dalje napominje da se u vrijeme dok je on bio Vrhovni zapovjednik NATO snaga u Europi, zračna moć zapadnih saveznika gotovo isključivo oslanjala na borbene avione 4. generacije, poput Eurofighter Typhoona, Dassault Rafalea, F-16-ica i F-15-ica. Tek tu i tamo bi im se pridružili i američki borbeni avioni pete generacije, prvi takvi na svijetu, F-22 Raptori.

Prekretnica

No, nakon 2016. na scenu stupa F-35, piše Breedlove. On za taj borbeni avion, koji se dosad u svoje tri inačice (konvencionalni F-35A, F-35B koji ima mogućnost kratkog uzlijetanja i vertikalnog slijetanja te F-35C namijenjen za operacije s nosača aviona) proizveo u više od 920 primjeraka, tvrdi da je prekretnica za NATO snage na području Europe.

Štoviše, Breedlove napominje da F-35 NATO-u vraća tehnološku prednost u zraku, a koja je proteklih godina bila izgubljena zbog modernih sustava ruske protuzračne obrane. Umirovljeni general tu kao glavnu prijetnju ističe ruski sustav S-400 za koji se tvrdi da bez problema može pratiti i obarati zapadne avione 4. generacije na udaljenostima od više stotina kilometara.

Do promjene je, ističe Breedlove, došlo u proteklih 18 mjeseci. Prvo su u siječnju 2022. prve američke F-35-ice stigle u Ujedinjeno Kraljevstvo. Potom su u narednim mjesecima američke, britanske, nizozemske i talijanske zračne snage sa svojim F-35 avionima sudjelovale u NATO-vim vježbama u Baltiku i Mediteranu. Osim toga, američke, britanske i norveške F-35-ice trenirale su i na području Arktika. Također, ovaj avion pete generacije u veljači 2022. stigao je i u zračnu bazu Spangdahlem u Njemačkoj i to na misiju skupljanja podataka o projektilima zemlja-zrak diljem istoka Europe. Kako piše Breedlove, F-35 je zahvaljujući svojoj kombinaciji stealth tehnologije (vrlo male vidljivosti za radare), iznimno naprednih senzora i drugih sustava tu ulogu odradio odlično.

Zbog stealth karakteristika ruski radari teško otkrivaju F-35, dok mu njegovi napredni senzori i oružani sustavi omogućavaju da otkrije, nacilja i pogađa mete na većim udaljenostima. A napredna avionika i obrambeni sustavi avionu daju veliku šansu za preživljavanje u borbenim okolnostima, piše bivši zapovjednik NATO snaga u Europi.

Kupuje ga gotovo 20 država

Osim što ima veliku vrijednost kao sredstvo odvraćanja neprijatelja, F-35 saveznicima da je veliku mogućnost interoperabilnosti između više oružanih sustava, za koju Breedlove ističe da je "esencijalna" za efikasno provođenje NATO-vih operacija.

Uostalom, zbog svih gore nabrojanih karakteristika niz NATO zemalja već je nabavio, ili je u postupku nabave ovog borbenog aviona pete generacije. Osim SAD-a, koji će kao glavni proizvođač, operator i naručitelj nabaviti preko 2600 tih aviona, tu su i Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nizozemska, Norveška, Kanada, Danska, Belgija, Poljska, Finska i Njemačka. Uz njih F-35-ice u specijalnoj Adir varijanti već ima i Izrael, na njima lete i Japanci, Australci i piloti Južne Koreje, a kupuju ih i Singapur i Švicarska. Konačno, očekuje se da će ih naručiti i još najmanje dvije NATO članice - Češka i Rumunjska. Mnogi misle da im "odoljeti" neće ni Grčka, iako Atena kupuje francuske Rafale, a ima i veliki broj F-16-ica koje prolaze nadogradnju na najnoviji standard.

Breedlove na kraju svojeg teksta ističe da je proizvodnja F-35-ica, kojih godišnje "s trake" izađe oko 130 komada, nije dovoljno brza.

- Amerika treba još više ovih borbenih aviona, čim prije moguće, ističe umirovljeni general i napominje da je jedna od rijetkih platformi koju SAD može proizvoditi u većim količinama, a da već sada djeluje kao snažno sredstvo odvraćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:29