TO NISU OČEKIVALI

Umalo pogođen najmoderniji izraelski ratni brod, ‘željezna kupola‘ na moru: Osveta je brzo stigla...

Kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a, komentirao je da je riječ o ozbiljnom incidentu

Izraelska korveta Saar 6 (desno)

 Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

Najnapredniji izraelski ratni brod, korveta klase Sa‘ar 6, zamalo je pogođena dugodometnim dronom lansiranim iz Iraka. Brod je bio na vezu u luci Eilat na Crvenom moru, kada je dron doletio i zabio se u obližnje lučko skladište, piše The War Zone, portal specijaliziran za obrambene teme, donoseći analizu o reperkusijama napada.

Nakon napada dronom u crvenomorskoj luci, pogođena je zgrada pokraj iranskog veleposlanstva u Damasku, i tom prilikom ubijen je vodeći iranski dužnosnik Muhamed Zahedi, šef Qudsa u regiji. Očekuje se da bi takvi napadi između neprijateljski nastrojenih zemalja regije mogli postati učestali.

Napad je, vjeruje se, izvela organizacija Islamski otpor u Iraku, a riječ je o krovnoj organizaciji koja uključuje paravojne postrojbe povezane s Iranom.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a, komentirao je da je riječ o ozbiljnom incidentu. Naime, izraelske korvete u Crvenom moru nikad nisu bile tako važne kao sada, kada hutistički pobunjenici napadaju brodove u međunarodnom prometu.

Brodovi Sa‘ar 5 i Sa‘ar 6 višenamjensko su oružje, koje ima sposobnost djelovati kao "željezna kupola" na moru. Prikupljaju obavještajne podatke za izraelski zračni obrambeni sustav, navodi The War Zone. Činjenica da je dron uspio doseći metu, zabrinjavajuća je.

Ne zna se o kojoj je točno vrsti drona bila riječ. Međutim, sve je jasnije da ekstremističke skupine barataju sve boljim arsenalom te kako im ga pribavlja Iran.

Zanimljiv je, navodi The War Zone, i izraelski napad na sirijsku iransku "stanicu". Teheran je poručio da će reakcija biti "oštra". U svakom slučaju, riječ je o eskalaciji u regiji, u kojoj rat u Gazi ne prestaje, kao ni međusobni napadi Izraela i okolnih igrača na Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:32