BITKA ZA KHARTOUM

Ulični rat u velegradu, predsjednička palača i aerodrom ‘pali‘, prste u svemu ima i Wagner!

Svjedoci za CNN i Reuters navode kako se širom glavnoga grada Sudana i u okolnim mjestima može čuti pucnjava
 -/Afp

Najveća paravojna grupacija u Sudanu objavila je da je preuzela kontrolu nad predsjedničkom palačom, rezidencijom zapovjednika vojske te međunarodnom zračnom lukom u glavnom gradu Khartoumu nakon serije žestokih oružanih okršaja s regularnom sudanskom vojskom.

Paravojska Rapid Support Forces (RSF) tvrdi i da su zauzeli zračne luke u sjevernom gradu Merowe i El-Obeidu na zapadu zemlje, prenosi Reuters. Sudansko zrakoplovstvo provodi operacije protiv RSF-a, što potvrđuju snimke vojnih zrakoplova na nebu iznad Khartouma.

image
-/Afp

Svjedoci za CNN i Reuters navode kako se širom glavnoga grada Sudana i u okolnim mjestima može čuti pucnjava. Novinar Reutersa potvrdio je da su u Khartoumu raspoređeni topovi i oklopna vozila. Američki ambasdor u Sudanu John Godfrey poručio je kako je eskalacija tenzija "ekstremno opasna" i pozvao je na hitno smirivanje situacije. Liječnici su za zapadnjačke agencije potvrdili da pristižu ranjeni, među kojima i civili.

image
-/Afp

Vojska tvrdi da su pripadnici RSF-a napali njihove trupe na nekoliko pozicija. RSF, paravojna organizacija koja ima oko 100 tisuća pripadnika, tvrdi pak da je vojska prvo napala njih. Grupa koji predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat pod nadimkom Hemedti, kazao je da je regularna vojska okružila jednu od njihovih baza i otvorila vatru. Hemedtijev RSF inače je osnovan od ostataka raznih milicija koje su bile optužene za ratne zločine u Darfuru, navodi Reuters. Dodatno i prilično alarmantno, Hemedti je već dugo optuživan za otvorenu suradnju s ruskom paravojnom grupom Wagner, koja je raširila pipke u velikom dijelu Afrike. Wagnerovi plaćenici obučavali su članove RSF-a i dvije paravojske zajednički upravljaju kompanijom koja nadgleda rudnike zlata u zemlji i preko koje je Wagner navodno prošvercao stotine tona zlata iz Sudana.

image
-/Afp

Ovaj novi val nasilja uslijedio je nakon više dana napetosti između regularne vojske i RSF-a, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon godina ispunjenih vojnim pučevima. Hemedti, koji je svojedobno bio jedan od najbrutalnijih ratnih vođa u Darfuru, gurnuo je sebe u prvi plan u predviđenoj tranziciji prema demokratskom sustavu, navodi Reuters, što je unijelo nemir među konkurentske "pse rata" i potaknulo mobilizaciju trupa u Khartoumu.

Raskol između različitih grupacija rasplamsao se u četvrtak, kada je vojska poručila da su najnoviji potezi RSF-a ilegalni. Danas je pak došlo do velikih oružanih sukoba. RSF, milicija koja je skupa s vojskom 2019. godine izvela puč kojim je svrgnut autokrat Omar al-Bashir, bila je počela raspoređivati svoje jedinice u Khartoumu i drugim gradovima u sklopu dogovora o njihovoj integraciji u regularnu vojsku, što je trebala biti uvertira u nove demokratske izbore. Naime, vojska je nakon novog puča 2021. godine preuzela vodeću ulogu u zemlji i prema novom planu tome je trebao doći kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:03