‘DERUSIFIKACIJA‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao zakon o zabrani uvoza knjiga iz Rusije

Zelenskijev je ured na Twitteru objavio da će zakon ‘ojačati zaštitu ukrajinskoga kulturnog i informacijskog prostora‘

Volodimir Zelenski

 Christine Olsson/tt/Shutterstock Editorial/Profimedia/Christine Olsson/tt/shutterstock Editorial/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u četvrtak zakon o zabrani komercijalnog uvoza knjiga iz Rusije, što je zadnji u nizu poteza čija je svrha smanjiti opseg kulturnih veza između dviju zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Vjerujem da je ovaj zakon ispravan", napisao je Zelenskij na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, objavivši da je potpisao zakon kojim se zabranjuje i komercijalni uvoz knjiga tiskanih u Bjelorusiji ili na okupiranom ukrajinskom teritoriju.

Nacrtom zakona, koji je parlament usvojio prije godinu dana, predviđeno je podnošenje zahtjeva za posebnu dozvolu koja će omogućiti uvoz knjiga na ruskome iz trećih zemalja.

Zelenskijev je ured na Twitteru objavio da će zakon "ojačati zaštitu ukrajinskoga kulturnog i informacijskog prostora od protuukrajinske ruske propagande".

Ukrajina kani provesti ono što naziva procesom "derusifikacije" te objašnjava da je neophodno potrebno prekinuti sa stoljetnom politikom usmjerenom na uništenje ukrajinskog identiteta.

Ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko zahvalio je predsjedniku na potpisivanju zakona.

"Usvajanje ovog nacrta zakona zaštitit će ukrajinski sektor izdavaštva i distribucije knjiga od destruktivnog utjecaja ‘ruskoga svijeta‘", objavio je na Telegramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:24