MULJAŽE SA ZEMLJIŠTEM

Ukrajinski ministar poljoprivrede ponudio ostavku zbog optužbi za korupciju

Prema navodnoj shemi, zemljište je nezakonito oduzeto dvjema državnim tvrtkama i preneseno na ratne veterane

Mikola Solski

 Kenzo Tribouillard/Afp

Ukrajinski ministar poljoprivrede ponudio je u četvrtak ostavku jer je suočen s optužbama za umiješanost u nezakonito stjecanje državnog zemljišta vrijednog 7 milijuna dolara.

Mikola Solski (44) bio je u središtu napora Ukrajine da održi svoju industriju žitarica dok je ruska sveobuhvatna invazija blokirala crnomorske izvozne rute, zatrpala polja minama i zauzela poljoprivredna zemljišta.

Solski poriče optužbe za koje tužitelji kažu da se odnose na događaje od 2017. do 2021., prije nego što je postao ministar poljoprivrede u ožujku 2022.

Očekuje se da će sud u petak navečer odlučiti hoće li ga pritvoriti. Tužitelji su na saslušanju u četvrtak rekli da optužbe protiv njega nose kaznu do 12 godina zatvora.

Nacionalni ured za borbu protiv korupcije rekao je da se optužbe odnose na stjecanje državnog zemljišta vrijednog 7,35 milijuna dolara i pokušaj pribavljanja zemljišta vrijednog 4,79 milijuna dolara.

Prema navodnoj shemi, zemljište je nezakonito oduzeto dvjema državnim tvrtkama i preneseno na ratne veterane pod uvjetom da ga daju u najam nekim privatnim tvrtkama, rekli su tužitelji.

Ministar i njegov odvjetnik rekli su na saslušanju u četvrtak da se Solski nije imao koristi od takve sheme.

Solski je prvi poznati ministar koji je pod predsjedništvom Volodimira Zelenskog osumnjičen za korupciju.

Njegova ostavka bit će razmotrena na jednoj od sljedećih sjednica ukrajinskog parlamenta, rekao je predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk na Telegramu.

"Ako Vrhovna Rada (parlament) odluči prihvatiti moju ostavku, bit ću zahvalan na takvoj odluci. Ako odluči da trebam nastaviti raditi, nastavit ću raditi", napisao je Solski na Telegramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:50