ŠOKANTNO SVJEDOČENJE

Ukrajinska dužnosnica: ‘Dječaka su silovali pred majkom, sada komunicira samo crtajući crne linije‘

Zamjenica ministra vanjskih poslova o slučaju je progovorila pred Vijećem UN-a za ljudska prava, no informacija nije provjerena

Emine Džaparova pokazuje navodni crtež dječaka

 Twitter/UK Mission Geneva

Vijeće UN-a za ljudska prava donijelo je u četvrtak rezoluciju o pokretanju istrage o mogućim ratnim zločinima ruskih vojnika na području Kijeva i široj regiji grada. Članice Vijeća su velikom većinom, sa 33 glasa za i dva protiv, donijeli rezoluciju kojom se nalaže istražnoj komisiji da istraži događaje u regijama oko Kijeva i drugim područjima, kao što je Sumi, koja su privremeno okupirale ruske snage.

"Područja... koja su bila pod ruskom okupacijom krajem veljače i ožujka doživjela su najstrašnija kršenja ljudskih prava na europskom kontinentu u posljednjih nekoliko desetljeća", poručila je Vijeću prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Emine Džaparova.

Dok je govorila putem video veze, podigla je crtež za koji kaže da ga je nacrtao 11-godišnji dječak koji je silovan pred svojom majkom. "On je izgubio sposobnost govora nakon toga i jedini način na koji komunicira je crnim linijama", rekla je, kako prenosi agencija Reuters.

Agencija napominje kako nije uspjela provjeriti priču Džaparove o tome što se dogodilo dječaku. Glasnogovornik ruske diplomatske misije nije odgovorio na zahtjev za komentarom o njezinoj objavi.

Rusija, koja poriče zločine u, kako to Moskva naziva, posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ostavila je svoje mjesto u Vijeću, sa sjedištem u Ženevi, prazno u znak prosvjeda.

"Umjesto da raspravlja o pravim uzrocima koji su doveli do krize u ovoj zemlji i da traži načine za njihovo rješavanje, 'kolektivni Zapad' organizira još jedan politički napad kako bi demonizirao Rusiju", rekao je veleposlanik Rusije pri UN-u u Ženevi Genadij Gatilov u izjavi poslanoj e-mailom prije glasanja.

Kina, koja je promijenila svoj prijašnjI stav o suzdržanosti u vezi Ukrajine, zajedno s Eritrejom glasala je protiv odluke.

"Primijetili smo da je posljednjih godina politizacija i konfrontacija u (Vijeću) u porastu što je ozbiljno utjecalo na vjerodostojnost, nepristranost i solidarnost", rekao je kineski veleposlanik Chen Xu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07