DRAMA KOD OČERETINE

Ukrajinska brigada raspala se u kritičnom trenutku, šokirani Rusi krenuli u masovni proboj: ‘Prijeti katastrofa!‘

Što se dogodilo sa 115. mehaniziranom brigadom ukrajinske vojske nikome nije jasno

Borba 47. mehanizirane brigade u Donecku

 East2west News/Willwest News/Profimedia

Ukrajinska 47. mehanizirana brigada jedna je od najboljih brigada ukrajinske vojske. Opremljena je oklopnim vozilima američke proizvodnje i obučena prema NATO standardima, a bori se kao najbolje brigade NATO snaga - brzo, nasilno i često noću.

No, osim blagoslova, junaštvo je i prokletstvo za 2000 pripadnika ove postrojbe. Naime, ukrajinsko zapovjedništvo želi da 47. mehanizirana brigada bude svugdje gdje su najžešće borbe.

Tako je ova brigada sudjelovala u provođenju ukrajinske protuofenzive na jugu u lipnju prošle godine, a kada su ruske postrojbe napale ukrajinski garnizon u istočnom gradu Avdiivka u listopadu, 47. mehanizirana brigada premještena je s juga na istok da ojača obranu grada, time odgađajući, ali ne i sprječavajući konačno povlačenje ukrajinskih snaga i pad Avdiivke.

Ta brigada bori se gotovo godinu dana bez prekida. Vojnici su umorni, bataljunima ponestaje najboljih borbenih vozila M-2 Bradley i tenkova M-1 Abrams. Brigadi je potreban odmor i vojnici su ga umalo dobili ovaj tjedan.

No, taj je planirani odmor bio neodoljiv zov za ruske snage kod ruševina Avdiivke - prilika da Ukrajincima nanesu velik poraz, kakav su Ukrajinci nanijeli Rusima sjevernije, kod grada Harkiva nakon iznenadne protuofenzive krajem 2022. godine.

Dok se 47. mehanizirana brigada ovog vikenda povlačila s bojišnice istočno od sela Očeretine, Rusi su napali i umalo probili ukrajinske linije kroz 30-ak kilometara širok pravac nebranjenog terena koji razdvaja slobodni grad Pokrovsk od linija bojišnice.

‘Odj***** su‘

Bilo je planirano da 115. mehanizirana brigada ukrajinske vojske preuzme položaje 47. mehanizirane brigade duž prve linije.

No, kako piše David Axe, analitičar Forbesa, nešto je pošlo po zlu. Kako je rekao Mikola Melnik, slavni zapovjednik satnije 47. mehanizirane brigade, koji je izgubio nogu tijekom prošlogodišnje ljetne protuofenzive, neke su određene jedinice 115. mehanizirane brigade jednostavno "odj*****".

Ruski izviđači i operateri bespilotnih letjelica, koji su nadzirali položaje koje je ranije držala u bitkama prekaljena 47. mehanizirana brigada, očekivali su da će u tim istim rovovima pronaći svježe snage iz 115. mehanizirane brigade. Umjesto toga, nije bilo nikoga.

Bila je to prilika za 30. motostreljačku brigadu ruske vojske da se sruči duž željezničke pruge koja se proteže zapadno od Avdiivke i zauzme usku uzvisinu koja na karti izgleda kao oko 8 kilometara dugačak nož koji probada u ukrajinsku liniju, s vrhom oštrice zaglavljenim na pola puta do Očeretine.

Ovaj ruski proboj mogao je srušiti cijelu ukrajinsku liniju zapadno od Avdiivke i natjerati desetke tisuća ukrajinskih vojnika i potencijalno stotine tisuća civila da napuste Donecku oblast. Sličan ukrajinski proboj oko Harkiva u jesen 2022. rezultirao je velikim porazom ruske vojske.

Ruske šanse

Jedini razlog zašto Rusi ovog vikenda nisu napredovali dublje u ukrajinsku pozadinu je taj što se 47. mehanizirana brigada, koja se povlačila, okrenula i ponovno uključila u borbu. "47. mehanizirana brigada ponovno je u funkciji", napisao je Melnik.

Tijekom idućih nekoliko dana, ruske snage su malo proširile svoj istureni položaj, ali nisu napredovale dalje prema zapadu. Za sada je, navodi Axe, izbjegnuta katastrofa za Ukrajinu.

Ipak, bitka još uvijek bjesni - ako su Rusi u stanju premjestiti rezervne snage u svoj istureni položaj prema ukrajinskim položajima, možda će moći dodatno produžiti svoje napredovanje. Pritom treba uzeti u obzir da je 90. gardijska tenkovska divizija ruske vojske u blizini i trenutačno nije angažirana u borbi.

Ako se ta divizija može pomaknuti na zapad i učvrstiti isturene ruske položaje, to bi - u najmanju ruku - moglo zakomplicirati svaki ukrajinski protunapad. U najgorem scenariju za Ukrajinu, tenkovska divizija bi mogla prisiliti umornu 47. mehaniziranu brigadu da se povuče zapadno.

Dobra vijest za ukrajinsku vojsku je da će uskoro dobiti mnogo streljiva i, navodno, novu veliku količinu vozila M-2 Bradley za 47. mehaniziranu brigadu, nakon što je američki Kongres napokon spreman odobriti novu pomoć Ukrajini nakon šestomjesečne odgode koju su nametnuli republikanski zastupnici neskloni Kijevu, ali zato skloni Moskvi.

Nije prvi put

Think tank Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu ocijenio je kako se čini da ruske snage namjeravaju izvršiti širok proboj kroz ukrajinske linije sjeverozapadno od Avdiivke. "No, njihova sposobnost da to učine vjerojatno će biti oslabljena dolaskom američke i druge zapadne pomoći", istaknuli su analitičari ISW-a.

S druge strane, loša vijest jest da, kako se čini, što god da je pošlo po zlu sa 115. mehaniziranom brigadom, sustavno pitanje. Naime, to je druga ukrajinska jedinica koja se raspala na istočnoj bojišnici u svega nekoliko zadnjih tjedana.

Prva postrojba koja je podbacila bila je 67. mehanizirana brigada, koja je branila najranjiviji okrug najugroženijeg ukrajinskog grada, Časiv Jara, 30 kilometara sjeverno od Avdiivke. Stvar je otišla toliko daleko da je došlo do unutarnjih razmirica u zapovjednom lancu brigade, u kojem su mnogi časnici pripadnici ekstremno desnih političkih skupina, a ukrajinsko ministarstvo obrane na kraju je bilo prisiljeno brigadu raspustiti.

Ukrajinske kopnene snage raspolažu s tek 100-tinjak borbenih brigada, a mnoge od njih su iscrpljene nakon mjeseci ili čak godina neprekidnih borbi, a primjer je upravo 47. mehanizirana brigada.

Kijev si u ovom trenutku ne može priuštiti gubitak čitave dvije brigade i ne može si priuštiti da nastavi prenaprezati svoje najbolje brigade. Novo oružje vrijedno milijarde dolara je na putu, ali to oružje je beskorisno ukoliko nema dovoljno raspoređenih, uređenih i odmornih jedinica da ga koriste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:56