ŠVEDSKA VEZA

Ukrajini bi mogla stići dva izuzetno vrijedna aviona, ekspert: ‘Ovo je velika stvar, oni će znatno ojačati i F-16-ice‘

Valja napomenuti kako su ovi zrakoplovi vrlo ranjivi i da će odmah biti meta ruskih MiG-ova 31

Jedan od dva zrakoplova Saab 340 AEW&C koje je Švedska prodala Tajlandu

 Surapol Promsaka Na Sakolnakorn/Bangkok Post/Bangkok Post via AFP

Kraljevina Švedska objavila je u srijedu da će Ukrajini donirati dva zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu Saab 340 AEW&C, piše Forbes.

Na visini od 6100 metara, Saab 340 AEW&C može pratiti plovila, zrakoplove i projektile koji su od njega udaljeni 300-400 kilometara.

Zrakoplov Saab 340 AEW&C može na siguran način razmjenjivati podatke s borbenim zrakoplovima General Dynamics F-16 Fighting Falcon proizvođača Lockheed Martina koje će Ukrajina uskoro dobiti, i to više desetaka primjeraka.

Vojni portal The Warzone navodi da su spomenuti Saabovi dio najvećeg paketa vojne pomoći koji je Švedska do sada poslala Ukrajini. Taj je paket vrijedan oko 1,25 milijardi dolara. Warzone navodi da riječi švedskih i ukrajinskih dužnosnika sugeriraju da su dva Saaba koje će Šveđani poslati Ukrajincima dva zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu koje trenutno koristi Kraljevsko ratno zrakoplovstvo Švedske. To, međutim, još nije potvrđeno. Nije poznato ni kada će točno zrakoplovi biti dostavljeni Ukrajini. U svakom slučaju, ekspert The War Zonea Thomas Nedwick piše da ako bi ti avioni bili poslani Ukrajini, "to je velika stvar".

- Oni će zapravo oajačati djelovanje F-16-ica kojima će slati podatke o kretanju neprijatelja, kaže Nedwick.

Zrakoplovi za rano upozoravanje i kontrolu nisu jeftini i vrlo su ranjivi. U trenutku kada je napala Ukrajinu, Rusija je raspolagala s najviše devet takvih zrakoplova (Beriev A-50). Ukrajinske su snage tvrde da su do sada srušile dva ruska Berieva A-50, a napale su i jednu tvornicu u kojoj se oni proizvode i servisiraju. Procjenjuje se da jedan takav zrakoplov košta oko 330 milijuna dolara.

Poljska je krajem srpnja 2023. od Švedske za 600 milijuna kruna (52 milijuna eura) kupila dva aviona Saab 340 AEW&C. Još je prije dva takva zrakoplova od Švedske kupio Tajland.

Forbesov stručnjak za ratna pitanja David Axe navodi da A-50-ice nisu poznate kao mobilni zrakoplovi, a da su Saabovi još tromiji. Uz to, Axe navodi da Ratno zrakoplovstvo Ruske Federacije na raspolaže s moćnim raketama zrak-zrak R-37M koje imaju domet od 320 kilometara. Ruski nadzvučni lovci-presretači Mikojan Gurevič MiG-31 koji su naoružani tim raketama mogu zadati velike probleme ukrajinskim avionima. Axe navodi da se zrakoplovi za rano upozoravanje i kontrolu ne mogu sakriti jer ih njihovi upaljeni radari čine vidljivima. "Ratno zrakoplovstvo Ukrajine neće odbiti besplatne zrakoplove. Međutim, morat će pronaći načine da ih zaštite od ruskih raketa", piše Axe.

Moguće je da stoga da ih neće koristiti često te da će letjeti iznad sigurnih područja kao što je ono oko ukrajinsko-poljske granice na zapadu Ukrajine. Navodi se da je moguće da će Ukrajina pokušati nagovoriti Poljsku da njezine Saabove pusti u svoj zračni prostor. Uz to, budući da Poljska također koristi Saabove, može Ukrajini pomoći u održavanju njezinih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 07:41