KAKAV PREOKRET

Ukrajincima je za rukom pošla operacija kakva još nije u ovom ratu: Nije otkriveno ni čime su uspjeli - ni kako!

Kijevu je, čini se, u nedjelju uspjelo poći za rukom da po prvi put unište ruski borbeni zrakoplov Su-57. I to nije sve...

Ukrajinski vojnici

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajina je uspjela stabilizirati sjeverni front oko Harkiva unatoč ofenzivi koju su ruske snage pokrenule prije mjesec dana, i to ponajprije zahvaljujući priljevu veće količine oružja kao i dopuštenju saveznika da Kijev gađa neprijateljske pozicije unutar Rusije.

Međutim, ukrajinske su snage razvučene na drugim dijelovima tisuću kilometara duge linije bojišnice i prilično bespomoćne protiv ruskih zračnih udara, prenosi CNN.

Viši časnik Ukrajinske sigurnosne službe (SBU) s kodnim imenom Bankir koji trenutačno bori u Harkivskoj oblasti kazao je za američku televizijsku kuću da je već sama mogućnost gađanja ruskih ciljeva s druge strane granice donijela veliki pozitivan učinak.

"Sada je moguće provoditi lokalne protunapade i ponovno zauzimati teritorije koje je, primjerice, neprijatelj osvojio prije tjedan dana", kaže taj časnik SBU-a.

image

Uništeni ruski tenk kod Harkiva

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Kijevski saveznici dugo su bili odlučni u tome da njihova vojna oprema ne smije biti korištena za udare unutar ruskog teritorija iz straha od izazivanja odmazde Moskve. No to se promijenilo nakon ofenzive u Harkivu pa su tako prvo europske zemlje, uključujući Francusku i Njemačku, dopustile Ukrajini da promijene tu politiku, a onda je došlo i ono najvažnije zeleno svjetlo - iz Washingtona.

"Naša politika korištenja dalekometnog oružja za napade na Rusiju nije se promijenila, ali omogućili smo Ukrajini da paljbom uzvraća na ruske trupe koje pucaju na njih, dakle da može uništavati njihove topničke baterije dok pucaju na Ukrajince i mislim da će to biti vrlo, vrlo korisno za Ukrajinu ubuduće", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin za CNN.

image

HIMARS je postao strah i trepet za Ruse

Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Američki sustav HIMARS postao je tako glavno sredstvo za gađanje ruskih položaja, posebice otkako su Ukrajinci dobili još moćnije rakete ATACMS, a zbog straha od tog oružja Rusi su počeli koristiti skupe sustave S-300 i S-400 u Harkivskoj oblasti. Međutim, klizne bombe i dalje su nerješiv problem, jer ih Rusi lansiraju s tako velike visine da su izvan dosega protuzračne obrane.

"Nažalost, još nemamo dopuštenje za gađanje ruskih zrakoplova na aerodromima američkim oružjem i nemamo dopuštenje za korištenje projektila ATACMS na ruskom teritoriju. Zbog toga još nismo uspjeli riješiti problem napada kliznim bombama na našem teritoriju. Harkiv i druga granična područja i dalje pate zbog bombardiranja i jako puno civila gine od njih", poručio je Jehor Černiev, zamjenik predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove ukrajinskog parlamenta.

Nije otkriveno čime i kako, ali Ukrajinci su, čini se, u nedjelju uspjeli prvi put uništiti ruski borbeni zrakoplov Su-57 koji je bio stacioniran u zračnoj bazi u Rusiji. Objavila je to ukrajinska vojna obavještajna služba GUR, pokazavši pritom i satelitske snimke napada u bazi Ahtubinsk, koja se nalazi gotovo 600 kilometara od granice. Ruski proratni bloger Fighterbomber objavio je da je vijest točna i da je zrakoplov pogođen dronom.

Su-57 pripada najnovijoj generaciji borbenih aviona, ušao je u širu upotrebu tek 2022. godine i cijena po komadu je oko 35 milijuna dolara.

Premda je rusko napredovanje usporeno na jednom dijelu bojišnice, prema procjeni SAD-a i Ukrajine moskovske snage nastavljaju pritiskati duž nove linije fronta na sjeveru.

Rusi su se koncentrirali na pokušaj probijanja kroz selo Hliboke sjeverno od Harkiva i ako im to pođe za rukom, mogli bi se probiti do sela Lipci, koje se nalazi samo 30 kilometara sjeverno od Harkiva. To bi grad dovelo u domet ruskog topništva.

Sjeveroistočno od Harkiva, ruske snage i dalje drže položaje u gradu Vovčansku. Jedinice se bore ulicu po ulicu, u žestokim bliskim okršajima, tvrdi Nazar Vološin, glasnogovornik ukrajinske vojske na istoku, dodajući ipak da je većina grada pod kontrolom Kijeva, prenosi CNN.

image

Prizor iz Harkiva nakon ruskog raketiranja

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Na istoku, Moskva je kao glavni cilj postavila grad Časiv Jar u Doneckoj oblasti i tu su uspjeli ostvariti ograničene prodore. Dalje južno duž istočne linije bojišta, Rusi su napredovali zapadno od Avdiivke, koja je okupirana u veljači.

Rusi, piše CNN, pokušavaju iskoristiti ovaj trenutak jer vremenske prilike i dulji dnevni sati čine uvjete povoljnijima za kopnene operacije. Također su u utrci s vremenom, prije nego što Ukrajincima stigne još više novog oružja od saveznika.

Očekuje se da će NATO-vi avioni F-16 uskoro biti spremni za korištenje, a Francuska je obećala opremiti Ukrajinu svojim borbenim zrakoplovima Mirage 2000-5. Usput rečeno, ruski poduzetnik Sergej Šmotjev ponudio je novčanu nagradu za obaranje ukrajinskih F-16. Za prvi oboreni avion obećao je 15 milijuna rubalja (što je oko 155 tisuća eura), ali zato svaki sljedeći cijeni skromnih 500.000 rubalja (5170 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 18:47