NOVO RATIŠTE

Ukrajinci su u potpunoj tišini već ostvarili prvi veliki cilj?! ‘Sada im se otvara nova prilika‘

Ugledni britanski vojni analitičar, profesor Michael Clarke, objasnio je što sada rade ukrajinske snage i koji su im neposredni ciljevi

Eksplozija skadišta streljiva u oblasti Herson; ukrajinski vojnici blizu fronte

 Profimedia/

Dužnosnik kojeg su postavile ruske okupacijske vlasti priznao je u nedjelju da je Ukrajina ponovno zauzela selo u južnoj regiji Zaporižja, što je njezin prvi uspjeh na toj fronti otkako je pokrenula svoju protuofenzivu ranije ovog mjeseca. Vladimir Rogov rekao je da su ukrajinske snage zauzele naselje Pjatihatki i da se tamo ukopavaju dok su pod vatrom ruskog topništva.

"Neprijateljske ‘valovite‘ ofenzive dale su rezultate, unatoč ogromnim gubicima", rekao je Rogov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Teške borbe se nastavljaju u tom području, dodao je.

Ove navode kasnije su potvrdile i ukrajinske vlasti, dok je Kremlj proturječio okupacijskom dužnosniku tvrdnjom da to selo ipak nije zauzeto.

Osim napretka u Zaporižju, ukrajinske snage uništile su "značajno" skladište streljiva u blizini okupiranog lučkog grada Heničeska u južnoj regiji Herson, rekao je u nedjelju Serhij Bratčuk, glasnogovornik vojne uprave Odese. Ukrajinski mediji objavili su video snimke na kojima se vidi golemi oblak dima koji se diže daleko na horizontu uz zvuke eksplozija.

Selo Rikove udaljeno je oko 20 km od Heničeska, lučkog grada na Azovskom moru u južnoj Ukrajini koji je okupiran od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

O ovim novim razvojima događaja na fronti govorio je u svojoj analizi za Sky News i ugledni vojni analitičar, profesor Michael Clarke.

- Ukrajinci i dalje provode operacije oblikovanja bojišta, te ispipavaju snagu ruskih obrambenih pozicija na tri li četiri ključna mjesta. U tom kontekstu treba promatrati i eksploziju kod Heničeska. Kijev nastoji ciljati takva skladišta streljiva i zapovjedne centre ruskih snaga koji se nalaze duboko iza prve linije. Uostalom, Rusi rade potpuno istu stvar Ukrajincima, tvrdi profesor Clarke.

Kao puno zanimljiviju informaciju, za koju ističe da još nije potvrđena, navodi glasine da su ukrajinske snage prešle rijeku Dnjepar, na dijelu toku uzvodno od uništene brane Nova Kahovka. Naime, razina Dnjepra iznad brane znatno se spustila, zbog čega je rijeku puno lakše prijeći, bez potrebe da se provodi velika amfibijska operacija.

- Puno je izvješća koja tvrde da su Ukrajinci doista prešli rijeku. Kada pogledate kartu to je važno zato što se velika bitka vodi na području Zaporižje između Orikhiva i Tokmaka. Ukrajinci sada nastoje proširiti frontu južno od Orikhiva i tako "rastegnuti" ruske snage. Ako su na zapadu od tog dijela bojišta prešli rijeku tada mislim da je njihova namjera sljedeća - Rusi su nakon uništenja brane s tog područja na istočnoj obali Dnjepra (i šire op.a.) povukli veći broj snaga u uvjerenju da iz smjera zapadne obale rijeke napad više ne može doći. Ukrajinci ih ovim potezom žele natjerati da te snage opet vrate snage na to područje. No, ako Rusi odluče riskirati i ostaviti svoje snage na sadašnjim pozicijama, tada im se može dogoditi da će Ukrajinci na istočnoj obali Dnjepra (oko Nove Kahovke i šire) prebaciti veći broj trupa. Time bi Kijev dobio priliku da tamo prebaci značajan broj snaga i otvori novo bojište u sklopu ofenzive kaže Clarke.

Bez obzira na to, profesor Clarke smatra kako Ukrajinci sada svakako žele rastegnuti ruske snage diljem fronte, udaljiti ih s određenih točaka bojišta kako bi vidjeli gdje će se, potencijalno, otvoriti "rupe" u obrambenim linijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:16