NAPAD JE NEIZBJEŽAN

Ukrajinci spremaju novi veliki udar: ‘Nemamo izbora, gazda je već nabavio većinu onog što nam treba‘

Ukrajinski obavještajci kažu da je treći napad na Kerčki most, koji spaja rusko kopno s Krimom, neizbježan

Napad na Krimski most

 Afp/

U najvećem ukrajinskom napadu unutar ruskog teritorija od početka ruske invazije u veljači 2022. godine, Ukrajina je posljednjih tjedana izvela niz napada dalekometnim bespilotnim letjelicama na ruske rafinerije nafte i luke. U utorak su pogodili rafineriju i tvornicu dronova u industrijskoj regiji Tatarstan, gotovo 1300 kilometara od granice.

No, ukrajinska obavještajna služba koja stoji iza ovih napada ima na oku još jednu metu - nešto manje od 20 kilometara dugačak Kerčki (Krimski) most, koji povezuje okupirani Krim s ruskim kopnom. Visoki dužnosnici ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) nagovijestili su da planiraju treći pokušaj udara na most, nakon dva ranija pokušaja da ga se digne u zrak. U GUR-u navode da je njegovo uništenje "neizbježno".

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina, taj je most opipljiv podsjetnik na ono što on vidi kao jedno od svojih najvećih političkih postignuća - "povratak" poluotoka u Rusiju nelegalnom aneksijom 2014. godine pomoću tzv. malih zelenih, ruskih snaga u uniformama bez oznaka i lažnog referenduma.

Za Kijev, most je u istoj mjeri omraženi simbol ilegalne aneksije. Njegovo uništenje ojačalo bi ukrajinsku kampanju s ciljem oslobađanja Krima i podiglo bi moral na i izvan bojnom polja, gdje se stvari ne kreću u povoljnom smjeru za ukrajinske snage.

Istovremeno, nije jasno kako bi bilo kakav ukrajinski napad na most bio izveden te postoje ozbiljne sumnje o tome je li GUR sposoban izvesti specijalnu operaciju napada na tako dobro branjene i očite mete. Kremlj je poduzeo opsežne mjere za zaštitu mosta, jačajući protuzračnu obranu i postavljajući mamce za navođene projektile.

Udari na crnomorsku flotu

U GUR-u, pak, smatraju da bi uskoro mogli onesposobiti most. "Učinit ćemo to u prvoj polovici 2024.", rekao je jedan dužnosnik za The Guardian, dodajući da je Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, već je prikupio "većinu resursa za provedbu ovog cilja". Slijedio je plan koji je odobrio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski da se minimizira ruska mornarička prisutnost u Crnom moru.

Tijekom proteklih pet mjeseci Ukrajina je potopila sedam desantnih čamaca i velikih brodova ruske crnomorske flote. Posljednji potopljeni brod, Sergej Kotov, prevrnuo se u ožujku nakon noćnog napada u kojem je sudjelovalo 10 ukrajinskih amfibijskih dronova Magura V5 napunjenih eksplozivom, u trenutku kad je patrolirao južno od Kerčkog mosta. Dužnosnici GUR-a ukazali su da je ovo bila pripremna operacija prije novog napada na most.

image

Napad na Krimski most

-/Afp

Most je već dva puta pogođen i popravljan. U noćnom napadu ukrajinskih morskih dronova nastala je velika šteta na cestovnom dijelu objekta, koji ide paralelno s odvojenim željezničkim dijelom, a koji koristi ruska vojska za prijevoz tenkova i druge opreme. U listopadu 2022. na mostu se dogodila eksplozija - Moskva tvrdi da se radi o bombi u kamionu - nakon koje je dio kolnika pao u vodu.

Ako bi most bio trajno ugrožen, Rusija bi bila prisiljena prevoziti vojnu opremu i zalihe cestom kroz okupirani dio južne Ukrajine. Ruta bi prolazila preko regija Herson i Zaporižja, koje je Rusija djelomično okupirala u proljeće 2022. Ukrajinski dužnosnici vjeruju da bi to značajno umanjilo sposobnost Kremlja da provodi ofenzivne akcije u trenutku kada njegove kopnene snage napreduju.

Dužnosnici su istaknuli da bi zapadno oružje omogućilo Ukrajini da brže uništi most, a Zelenski je u tom smislu opetovano tražio od Berlina da Kijevu isporuči dalekometni raketni sustav Taurus. Njemački kancelar Olaf Scholz do sada je to odlučno odbijao, tvrdeći da bi to bilo jednako preuzimanju izravne uloge njegove zemlje u ratu s Rusijom i opasnoj eskalaciji.

‘Nismo imali izbora‘

Prokremaljski ruski kanali prošlog su mjeseca objavili presretnuti telefonski razgovor u kojem su visoki njemački vojni dužnosnici razgovarali o sposobnostima Taurusa. Stručnjaci su procijenili da bi za rušenje mosta vjerojatno bilo dovoljno 10 do 20 projektila.

Budanovljev zamjenik, general bojnik Vadim Skibicki, rekao je kako vjeruje da europski političari griješe kada strahuju od eskalacije. "Što za nas znači eskalacija? Prošli smo kroz smo dvije godine rata. To je svakodnevna procedura", rekao je on. "Rusija bombardira naš teritorij. Gađa elektrane i civilnu infrastrukturu", dodaje.

Također kaže da je pobjeda trenutačno nemoguća na bojnom polju, s obzirom na rusku vojnu nadmoć i manjak granata i borbenih zrakoplova na ukrajinskoj strani te je ukazao da Kijev "nije imao izbora" nego izvoditi napade na ciljeve duboko iza neprijateljskih linija, uključujući vojnu infrastrukturu, zapovjedne i kontrolne centre i industrijske proizvodne pogone u kojima se proizvodilo oružje i streljivo. Kijev je koristio standardnu proceduru NATO-a poznatu kao ‘središte gravitacije‘(COG), dodao je. Radi se o konceptu u kojem se izvrsni rezultati mogu postići odabirom i potom eliminacijom nekoliko pažljivo odabranih ciljeva visoke vrijednosti.

image

Napad na Krimski most

Security Camera/Anadolu Agency Via Afp

Posljednjih mjeseci GUR je pokušao uništiti ruske rafinerijske kapacitete. Ukrajinski dronovi dugog dometa pogodili su ruske naftne terminale u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu, više od 1000 kilometara od ukrajinske granice. Bilo je napada i u regiji Orjol, do eksplozije je došlo u vlaku u uralskom gradu Nižnji Tagil, as tu je udar i u baltičkoj luci Ust-Luga. Gorjela je i rafinerija nafte Tuapse na Crnom moru. Financial Times je izvijestio da je Washington poručio Kijevu da prestane s napadima bespilotnim letjelicama na rusku energetsku infrastrukturu zbog straha od rasta globalnih cijena nafte.

Ruske službe ponovno u igri

Tijekom nedavnih ruskih izbora došlo je do eksplozija u postrojenjima za proizvodnju goriva u regijama Orjol i Nižnji Novgorod te u pograničnoj regiji Belgorod, gdje su proukrajinski ruski borci, koristeći i oklopna vozila, izveli nekoliko zasebnih prekograničnih upada na ruski teritorij. Jedna bespilotna letjelica je srušena je u blizini Moskve, kako je izvijestio gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Ukrajina je planirala napasti još ruskih ciljeva, navodi Skibicki, u kojima bi glavnu ulogu imali tajni agenti. Neki su bili "Rusi s ukrajinskim korijenima", drugi su neideološki Rusi unovačeni za novac. ‘Bazen‘ je bio toliko dubok da je GUR mogao birati kandidate za diverzantske operacije, rekao je on.

Ipak, ruske špijunske agencije sada su opet u igri nakon što su dulje razdoblje uhvaćene ‘na krivoj nozi‘, dodao je general Skibicki. Prilagodili su svoje tehnike, kako navodi.

Nakon Putinove invazije punog opsega, zapadne vlade protjerale su veliki broj karijernih ruskih obavještajaca stacioniranih u inozemstvu pod diplomatskim pokrićem. No, dokaz obnovljenog samopouzdanja Kremlja je ubojstvo ruskog pilota Maksima Kuzminova u španjolskom odmaralištu, koji je ranije prebjegao u Ukrajinu. Brigadni general Dmitro Timkov, najviši sigurnosni dužnosnik GUR-a, rekao je da je Kuzminov upozoren da ne napušta Ukrajinu i ne seli na područje EU-a. No, kako kaže Timkov, ignorirao je savjet.

Timkov je usporedio Ukrajinu s pacijentom na aparatima za održavanje života, kojemu je očajnički potrebna daljnja pomoć. "Vezani smo na drip. Imamo dovoljno lijekova da preživimo. Ali ako Zapad želi da pobijedimo, trebamo puni tretman", rekao je slikovito. "Inače ćemo kolabirati", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:20