‘USPJELI SMO!‘

Ukrajinci se probili kroz ruske ‘zmajeve zube‘? ‘Pogledajte snimke, jasno je što se događa...‘

Ukrajinske trupe probile su rusku obrambenu liniju blizu Bahmuta, tvrdi Kijev
 Twitter/Screenshot

Ukrajinska vojska početkom lipnja krenula je u veliku protuofenzivu na tri točke duž linije fronte duge 965 kilometara. Strateški najvažnija točka napada je jugoistočno od grada Zaporižje, u smjeru Azovskog mora, jer bi tu Ukrajinci mogli prekinuti ruski koridor između Rostova na Donu s Krimom, navodi BBC. Tu je glavna ruska opskrbna ruta, i kada bi je Ukrajinci presjekli, Rusima bi bilo gotovo nemoguće zadržati ogromni garnizon na Krimu, okupiranom 2014.

Na tom dijelu fronta nije bilo puno pomaka, osim oko sela Robotine i Verbove. Sada ukrajinski generali tvrde da su tu probili prvu crtu ruske obrane. BBC je analizirao devet videosnimki s prve crte sjeverno od Verbova.

Četiri od tih snimaka koje se šire društvenim mrežama prikazuju ukrajinske snage kako probijaju rusku obranu, ali ne vidi se da su Ukrajinci uspjeli uspostaviti kontrolu nad tim područjem, navodi BBC. Na snimkama se vidi pješački proboj, ali ne i kolone ukrajinskih oklopnih vozila kako prolaze i zauzimaju tek oslobođeni prostor.

Pet mina po metru

Ipak, BBC potvrđuje da su Ukrajinci napredovali na 10 posto prostora, koliko ih dijeli od Azovskog mora, no još je veći uspjeh ako se zna da su ruske snage "iscrpljene i vjerojatno demoralizirane" nakon tri mjeseca ofenzive.

Ruska obrana je tvrda, jer su mjesece proveli u izgradnji složenih i čvrstih obrambenih linija, postavljenih u više pojaseva. Satelitske snimke pokazuju nizove isprepletenih rovova, bunkera i minskih polja, sve dodatno čuvano artiljerijom.

Na snimci se vidi protutenkovski jarak, tzv. zmajevki zubi, zatim niz željeznih protutenkovskih zapreka 250 metara dalje, dok su rovovi iskopani na daljnjih 300 metara udaljenosti. Iza rovova označeni su topnički položaji.

Ukrajinsko napredovanje usporavaju ogromna minska polja: jako su gusta, na nekim područjima postavljeno je i do pet mina u kvadratnom metru.

Prvi ukrajinski pokušaj prodora u lipnju brzo je završio neuspjehom, uz velike gubitke u opremi i ljudstvu. Ukrajinci su nakon toga ogromnu energiju uložili u uklanjanje mina, često noću, nekad i pod paljbom, i zbog toga tako sporo napreduju, navodi BBC.

Moći će znatnije napredovati tek nakon što demineri prokrče dovoljno širok prolaz kroz minska polja, i kad nadvladaju rusku artiljeriju. U međuvremenu, Rusija šalje pojačanja svojim snagama. Bojište je dinamično, Rusija bi još uvijek mogla preokrenuti ishod u svoju korist, analizira BBC.

Pregovaračka pozicija

Kateryna Stepanenko, analitičarka za Rusiju u londonskom Institutu za proučavanje rata, (Institute for the Study of War) kaže da ruske snage, uz topničku vatru, napade dronovima i oslanjanje na rovove i bunkere, također intenzivno koriste mjere elektroničkog ratovanja koje imaju za cilj ometati ukrajinske signale i ukrajinsku upotrebu bespilotnih letjelica.

Ukrajinci su napredovali oko 10 posto na svom putu prema prekidanju koridora od Rostova na Donu do Krima. Ako uspiju probiti preostalu rusku obranu i doprijeti do grada Tokmaka, ruske željezničke i cestovne rute za opskrbu Krima došle bi na domet ukrajinskog topništva.

U tom slučaju, ofenzivu bismo mogli ocijeniti uspješnom, tumači BBC. To možda neće okončati rat, koji će se vjerojatno protegnuti duboko u 2024., a možda i dulje, ali će Ukrajini dati snažnu poziciju kada mirovni pregovori konačno počnu. No sat otkucava: kišna sezona počinje za nekoliko tjedana, kad će se ceste pretvoriti u blato i ometati napredak.

image
Twitter/Screenshot

Ukrajina tvrdi da je probila rusku obrambenu liniju kod Bahmuta

Ukrajinske trupe probile su rusku obrambenu liniju blizu Bahmuta, rekao je u ponedjeljak zapovjednik kijevskih kopnenih trupa, general Oleksandr Sirskij.

Nakon što smo ponovno zauzeli sela Andrijivku i Kliščivku "neprijateljska obrambena crta je probijena", rekao je Sirskij, a prenio vojni press centar.

Dodao je da su ti mali gradovi "bili važan element ruske obrambene linije koja se proteže od Bahmuta do Gorlivke".

Ruska 72., 31. i 83. brigada "razbijene su i potpuno su izgubile svoju borbenu sposobnost" u borbama kod Bahmuta, rekao je general Sirskij.

"Opća situacija u istočnoj zoni ostaje i dalje zamršena", a "žestoke borbe kod Bahmuta se nastavljaju", kazao je.

Nakon gubitka dvaju lokaliteta blizu Bahmuta ruska je vojska "vodila brojne protunapade" u nadi da će "vratiti izgubljene položaje" te se pripremala za nove napade sjevernije u području Kupjanska i Limana, rekao je.

Ukrajina je u petak najavila da će u nedjelju ponovno zauzeti Andrijivku i Kliščivku. Oba su mjesta smještena južno od Bahmuta.

Bahmut, grad koji je prije ruske invazije imao 70.000 stanovnika, prošli su svibanj osvojile ruske snage nakon jedne od najduljih i najkrvavijih bitaka u ovome ratu.

Ukrajina je u lipnju pokrenula protuofenzivu da bi ponovno preuzela teritorije koje je okupirala Rusija. Prethodno je dobila oružje od Zapada i oformila nove bataljune. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:19