KRAJ AVDIIVKE

Ukrajinci objavili snimku, ostala je samo spaljena zemlja: ‘Jednim potezom uništili smo cijelu rusku postrojbu‘

Ukrajinska vojska je objavila video snimku koja, kako se čini, prikazuje topnički udar na kolonu ruskih pješaka

Navodno uništenje cijele pješačke postrojbe ruskih vojnika kod Avdiivke

 Screenshot/X

Internetom se širi snimka koja prikazuje kako su ukrajinske snage uništile jednu cijelu rusku pješačku postrojbu u blizini nedavno osvojenog istočnog ukrajinskog grada Avdiivke, dok istovremeno snage Kremlja napadaju ukrajinske položaje zapadno od tog strateški važnog grada.

Ukrajinski dronovi detektirali su rusko pješaštvo kako se kreće kroz šumske staze pod okriljem mraka, izvijestila je ukrajinska 3. zasebna jurišna brigada u svojem priopćenju u ponedjeljak. Brigadna samohodna topnička divizija potom je otvorila vatru na ruske položaje, ostavljajući za sobom "spaljenu zemlju" u blizini Avdiivke, navela je brigada u priopćenju.

Ukrajinska vojska je objavila video snimku koja, kako se čini, prikazuje topnički udar, prenosi Newsweek, koji napominje da nije moguće neovisno provjeriti snimku.

Nakon što je pala Avdiivka, ruske snage probijaju se dalje prema zapadu. Grad je puno desetljeće bio na liniji bojišnice u istočnoj Ukrajini kao ukrajinsko uporište, a radi se o prvoj velikoj pobjedi za Kremlj otkako su ruske snage zauzele posve uništeni grad Bahmut, sjeveroistočno od Avdiivke u regiji Doneck.

U tjednima nakon što su se ukrajinske snage povukle iz Avdiivke, ukrajinska vojska je izvijestila da se povukla iz nekolicine sela zapadno od grada, uključujući Stepove, Lastočkine i Sjeverne. Zauzimanje ovih naselja pomaže u konsolidaciji ruskih položaja oko Avdiivke, ocijenila je prošlog tjedna vlada Velike Britanije.

"Rusija također vjerojatno nastoji dobiti zamah kako bi iskoristila činjenicu da sada postoji manje fiksnih, dobro branjenih položaja i urbanih područja s kojih se ukrajinske snage mogu braniti", navelo je britansko ministarstvo obrane u obavještajnom izvješću objavljenom na društvenim mrežama u četvrtak.

Kijev je brzo uspostavio obrambene položaje zapadno od Avdiivke, ali satelitske snimke koje je objavio The New York Times tijekom vikenda ukazuju na to da Ukrajina nije uspjela izgraditi visokokvalitetnu, čvrstu obranu. Do kraja veljače, ruske su snage napredovale oko šest kilometara od središta Avdiivke, tvrdi London.

Ukrajinska vojska priopćila je rano u ponedjeljak da je odbila 20 ruskih napada duž dijela bojišnice oko Avdiivke, uključujući i one na Berdiči, zapadno od sela Stepove. "Operativna situacija se stabilizira" zapadno od Avdiivke, rekao je za ukrajinsku televiziju u nedjelju Dmitro Lihovi, glasnogovornik glasnogovornik Operativno-strateške skupine Tauri (Tavria), koja pokriva liniju bojišnice oko Avdiivke.

U odvojenom priopćenju u ponedjeljak, Moskva je izvijestila da je napala ukrajinske položaje oko Berdičija i nekoliko drugih naselja, uništivši dva ukrajinska tenka, uključujući i ametrički M1 Abrams, te tri borbena vozila pješaštva Bradley, također isporučena iz SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:31