PAKAO NA BOJIŠTU

Ukrajinci dronom snimali ruske vojnike i ‘uhvatili‘ uznemirujući trenutak: ‘Pogledajte, pucaju na svoje!‘

Čini se da se radi o intervenciji jedinica za blokiranje, postrojbi koje imaju zadatak sprječavanja vojnika da bježe iz bitke

Na snimci se čini da vojnici prvo pucaju u zrak u znak upozorenja

 Screenshot/Twitter

Na jednom ukrajinskom Telegram kanalu objavljena je u ponedjeljak video snimka nastala dronom koja navodno prikazuje tri ruska vojnika kako otvaraju vatru na najmanje sedam svojih suboraca koji se povlače.

Video je objavljen na kanalu Iši Svojh, odnosno u prijevodu Traži svoje, što je projekt nastao uz potporu ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova. Projekt je pokrenut kako bi se podijelile fotografije i dokumenti ruskih osvajača zarobljenih i ubijenih u akciji u Ukrajini kako bi se pomoglo njihovim rođacima da ih pronađu.

Upozorava se da snimka sadrži vrlo eksplicitan i uznemirujuć sadržaj.

Kyiv Post javlja da je ukrajinska novinska agencija UNIAN potvrdila autentičnost video snimke. UNIAN je navodno priopćio da su pripadnici vojske odgovorni za pucnjavu, kako piše Kyiv Post, pripadnici tzv. jedinica za blokiranje, odnosno postrojbi koje imaju zadatak sprječavanja vojnika da bježe iz bitke - i to koristeći smrtonosnu silu ako je potrebno, prenosi Newsweek, koji nije mogao neovisno utvrditi autentičnost snimke. Video je na Twitteru podijelila i ruska aktivistička grupa Activatica.

Na snimci se čini da vojnici iz blokirajućih jedinica pucaju u zrak kao moguće upozorenje prije nego što zapucaju izravno na vojnike koji se povlače.

Jason Jay Smart, politički savjetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, rekao je za Newsweek da je pucanje ruskih vojnika na vlastite suborce duga tradicija u ruskoj vojnoj povijesti te je to bilo uobičajeno tijekom cijelog ovog rata.

"Ovaj incident, koji pokazuje potpuni nedostatak brige ili interesa za očuvanje ljudskih života, oličenje je načina na koji ruska vojska razmišlja i ponaša se", kaže Smart, koji radi i kao specijalni dopisnik za Kyiv Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:56