RAT U UKRAJINI:UŽIVO

Ukrajina zahvalila SAD-u na moćnom oružju: ‘Ljeto će biti vruće za Ruse‘; Oglasio se Putin

Ključne događaje 120 dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Topnički raketni sustavi HIMARS (Ilustrativna fotografija)

 Fadel Senna/AFP

>>>NOVO 15:20 Oleksij Reznikov, jedan od najbližih suradnika ukrajinskog predsjednika, na Twitteru je objavio da su u Ukrajinu stigli topnički raketni sustavi visoke pokretljivosti HIMARS. Zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na moćnom oružju.

- Ljeto će biti vruće za ruskog okupatora. Za neke od njih bit će zadnje, poručio je putem Twittera.


15:09 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na summitu BRICS, koji se održava virtualnim putem, istaknuvši zabrinutost zbog 'loše osmišljenih, sebičnih postupaka pojedinih država'.

Domaćin summita je kineski predsjednik Xi Jinping.

- Samo na temelju iskrene i obostrano korisne suradnje možemo tražiti izlaze iz ove krize globalnog gospodarstva do koje je došlo zbog nepromišljenog, sebičnog djelovanja pojedinih država. Koristeći financijske mehanizme, zapravo vlastitim pogreškama utječu na globalnu makroekonomsku politiku, rekao je.

Zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.


15:05 Kremlj je u četvrtak priopćio da za veliko smanjenje isporuke plina Njemačkoj nije kriva Moskva te je ponovo odbacio optužbe da je smanjenje isporuke energenta putem plinovoda Sjeverni tok 1 politički motivirano i za situaciju u Njemačkoj okrivio sankcije.

"Ruska Federacija ispunjava svoje obveze", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov čije riječi prenosi agencija Interfax.

Peskov je okrivio sankcije za kašnjenja u radovima obnove te pojasnio da nije isporučena Siemensova turbina za plinovod.

Turbine se nalazi na remontu u Kanadi, a kanadska vlada je zbog sankcija odbija isporučiti državnoj ruskoj energetskoj kompaniji Gazprom.

Njemačka vlada je zbog smanjenja pritoka ruskog plina danas aktivirala drugi od tri stupnja plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama.

"Opskrba je trenutno sigurna, ali je situacija i dalje napeta", priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao kako će cijene plina dodatno rasti što će osjetiti industrija i privatni korisnici.


15:01 Europol, agencija EU-a za provedbu zakona, koordinirala je zajedničkom akcijom protiv krijumčara ljudi kojima su na internetu posebice na meti bile žrtve iz Ukrajine, doznaje se u četvrtak iz službenog priopćenja.

"Na više internetskih platformi, od kojih su neke na ruskom jeziku, otkrivene su sumnjive aktivnosti", priopćio je Europol.

Prema priopćenju, provjeravale su se razni forumi koji nude pomoć ili poslove za izbjeglice, platforme za 'dejtanje' i seksualne usluge kako bi se identificirali pokušaji kriminalnih mreža u vrbovanju ranjivih ukrajinskih izbjeglica u cilju izrabljivanja.

Akcija je provedena 23. svibnja. Istražitelji su nadzirali 125 internetskih platformi u 14 zemalja te su otkrili devet navodnih krijumčara ljudima i devet potencijalnih žrtvi.

Ukrajinke se posebice pozivalo na fotografska snimanja uz obećanja o "blistavoj budućnosti".


13:42 Njemačka je u četvrtak podigla razinu pripravnosti na krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju kako bi se osigurale zalihe za zimu i da budu spremni na još više cijene.

Razina pripravnosti na krizu u opskrbi podignuta je zbog prepolovljenih isporuka plina iz Rusije koji stiže plinovodom Sjeverni tok 1 i kontinuirano visoka razina cijena, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša.

Ruski Gazprom objavio je prošlog tjedna da će slati manje plina budući da mu kasni oprema za plinovod koju je poslao na remont u njemački Siemens. Turbina je poslana u Siemensovu tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Iako to još ne primjećujemo, plinska je kriza već počela. Plin je od sada tijesna roba. Cijene su već sada visoke, a moramo se pripremiti da će nastaviti rasti. To će utjecati na industriju i postati veliki teret za potrošačice i potrošače", poručuje ministar gospodarstva Robert Habeck.

image

Robert Habeck

Tobias Schwarz/AFP

"Posrijedi je vanjski šok", dodaje Habeck.

Skladišta plina napunjena su 58 posto, što znači da su zalihe veće nego prošle godine, ali Njemačka neće do prosinca dosegnuti razinu od 90 posto bude li iz Rusije i dalje stizalo 60 posto manje plina, ističu u ministarstvu, pozivajući se na izračune regulatora za energiju.

Vlada zasada neće posegnuti za "mehanizmom prilagodbe cijena", stoji u priopćenju, budući da nije ispunjen uvjet trajno smanjenog uvoza.

Cilj osigurati normalno funkcioniranje tržišta unatoč visokim dodatnim troškovima, poručio je ministar Habeck.


13:38 Europski parlament je u četvrtak pozvao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u "bez odgode", naglašavajući pritom da konačno pristupanje ovisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Ukrajina i Gruzija.

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Zastupnici u Europskom parlamentu u četvrtak su s 529 glasova 'za', 45 'protiv' i 14 suzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se poziva čelnike država koji se u četvrtak i petak sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu da Ukrajini i Moldaviji "bez odgode" dodijele status EU kandidata, priopćeno je iz te institucije.

Zastupnici smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme.

U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući kako je proširenje i u interesu same Europske unije.

Vlasti triju zemalja pozvane su da "nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva" tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Ne postoji "ubrzani put" prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje kriterija i učinkovitu provedbu reformi, naglašavaju zastupnici.

Proširenje nema alternativu te ono "više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU", stoji u rezoluciji u kojoj se zahtijeva i revitalizacija procesa proširenja država zapadnog Balkana.


12:13 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je u posljednja 24 sata ubilo najmanje 650 ukrajinskih vojnika, naveli su u svom posljednjem dnevnom operativnom brifingu.

Tvrdi se da "neprijatelj i dalje trpi značajne gubitke" i da je u blizini naselja Mirnaja Dolina u Lugansku "mlađe zapovjedništvo napustilo svoje podređene i dezertiralo iz područja borbe".

U priopćenju se također navodi da je u jedinicama 30. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini Klinovojea u Ukrajini ostalo manje od 50 posto ljudstva, te da je iz područja evakuirano još više od 170 vojnika i časnika s teškim ranama.


11:15 Četiri mjeseca nakon invazije Rusije na Ukrajinu, Estonci, koji dijele granicu s Rusijom, sve su zabrinutiji zbog potencijalne agresije Kremlja. Više od 1000 običnih žena dobrovoljno se pridružilo Organizaciji za obranu žena od početka sukoba.

Automehaničarka Mari Klandorf je jedna od njih. Sada provodi vikende trenirajući prvu pomoć, gerilsko ratovanje i vatreno oružje i kaže: "Rusija možda neće doći sutra, ali želim biti spremna."


10:34 Očekuje se da će Ukrajina u četvrtak održati pripremno ročište u svom prvom suđenju ruskom vojniku optuženom za silovanje Ukrajinke tijekom ruske invazije, što je prvi od desetak takvih slučajeva.

Osumnjičeni, Mihail Romanov (32), koji nije u ukrajinskom pritvoru i kojem će se suditi u odsutnosti, optužen je za ubojstvo civila u regiji glavnog grada Kijeva 9. ožujka, a zatim višestruko silovanje supruge tog muškarca, prema sudskim spisima.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na pisani zahtjev Reutersa za komentar, a agencija kaže da nije uspjela doći do vojnika. Moskva je odbacila optužbe za ratne zločine.


10:09 Objavljeno je dnevno vojno ažuriranje samoproglašene Narodne Republike Donjeck (NRD). Tvrde da su dvije osobe ubijene, a još pet civila ozlijeđeno kada su ukrajinske snage granatirale 14 od 239 naselja za koja NRD tvrdi da ih kontrolira. Guardian naglašava kako tvrdnje nisu neovisno provjerene.


9:41 Dmitri Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, objavio je esej o padu zapadnih političara.

- Problem degeneracije europske politike prvenstveno je posljedica činjenice da je ona postala blijedi prateći vokal američkih solista. Charles de Gaulle mogao bi prigovoriti svakom američkom predsjedniku. I tko će sada to od Europljana učiniti bez rukovanja? Ne razmišljaju o budućnosti. Ograničeni su samo svojim izbornim izgledima. Američki čelnici novog vala također ne blistaju svježim idejama i mentalnom stabilnošću. I tako će se nastaviti - napisao je, između ostalog, Medvedev.


9:22 Ruska novinska agencija Tass piše da britanski državljani Sean Pinner i Aiden Aslin, zajedno s Marokancem Saadounom Brahimom, pripremaju žalbu na smrtnu kaznu.

- Moji kolege i ja pripremamo cijeli tekst žalbe na presudu u interesu naših klijenata - citira Tass Pinnerovu odvjetnicu Juliju Cerkovnikovu.


8:22 Ruske snage koje napreduju prema ukrajinskom gradu Lisičanku vrše dodatni pritisak na regiju oko tog grada, uključivo na Sjeverodoneck, objavilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane u svom redovitom dnevnom izvješću.

"Od 19. lipnja, čini se da su ruske snage dosta napredovale prema južnim prilazima Lisičanku u Donbasu", reklo je ministarstvo na Twitteru.

Borbe za Lisičank i Sjeverodoneck "ulaze u svojevrsni zastrašujući vrhunac", rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rusija pokušava zauzeti Luhansk i Doneck koji čine ukrajinsko industrijsko središte Donbas. Njezini napori da izvrši dublje opkoljavanje i zauzme zapadnu Donecku oblast za sada su bez uspjeha, navodi britansko ministarstvo.

Neke ukrajinske jedinice su se povukle, vjerojatno da bi izbjegle opkoljavanje.

Poboljšani učinak Rusije na ovom području vjerojatno je rezultat nedavnog pojačanja jedinica i intenzivnijih vatrenih djelovanja, dodali su britanski vojni obavještajci.


6:52 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjeruje da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su to učinile u Mariupolju.

- Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti. Oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas - poručio je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

image

Volodimir Zelenski


6:26 Čelnici EU danas će odlučiti hoće li Ukrajini dodijeliti status kandidata, nakon pozitivne preporuke Europske komisije prošlog petka.

Očekuje se da će čelnici EU-a u Bruxellesu potpisati prošlotjednu preporuku Europske komisije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u srijedu razgovarao s 11 čelnika EU o kandidaturi Ukrajine i da vjeruje da će svih 27 zemalja EU podržati status kandidata Ukrajine.


5:10 Čelnici Skupine sedam bogatih demokracija i NATO saveza radit će na povećanju pritiska na Rusiju zbog njezina rata u Ukrajini sljedećeg tjedna, naglašavajući pritom svoju stalnu zabrinutost oko Kine, rekli su u srijedu visoki američki dužnosnici.

Predsjednik Joe Biden odlazi u subotu kako bi se sastao s drugim čelnicima G7 u južnoj Njemačkoj prije nego što se uputio u Madrid na summit na kojem će se NATO dogovoriti o novim obvezama o položaju snaga, a Washington će najaviti korake za jačanje europske sigurnosti.

Uključivanje, po prvi put, čelnika iz Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda na summitu NATO-a imalo je za cilj pokazati da rat u Ukrajini nije umanjio fokus zapadnih zemalja na Kinu, kažu dužnosnici.

Od čelnika G7 također se očekivalo da će se pozabaviti kineskim "prisilnim ekonomskim praksama", koje su posljednjih godina postale još agresivnije, rekao je jedan od dužnosnika.

"Ruski rat protiv Ukrajine potaknuo je naša partnerstva diljem svijeta", rekao je drugi dužnosnik. "To također pokazuje kako nas Ukrajina ne tjera da skidamo pogled s Kine. Zapravo, upravo suprotno."

Zapravo, novi strateški koncept koji će podržati čelnici NATO-a bavit će se prijetnjama koje predstavljaju i Rusija i Kina, rekao je dužnosnik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorit će na oba sastanka virtualno, izlažući svoj plan borbe i sigurnosnu pomoć potrebnu njegovoj zemlji da ga provede, rekli su američki dužnosnici.

Biden će se bilateralno sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, čija zemlja ove godine predsjedava G7, a u Madridu će se sastati sa španjolskim predsjednikom Pedrom Sanchezom i španjolskim kraljem.

Nije bilo najave o bilateralnom sastanku između Bidena i turskog predsjednika Tayyipa Erdoğana, koji blokira planove za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali je jedan od dužnosnika rekao da je Washington uvjeren da će zabrinutosti Turske biti riješene i da se može postići konsenzus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:48