AKCIJA U POLJSKOJ

Uhićena dvojicu napadača na Leonida Volkova, bliskog suradnika Navaljnog: ‘Jedva čekam čuti detalje‘

Volkov je pretrpio udarce čekićem u napadu 12. ožujka u blizini svog doma u Vilniusu, prijestolnici Litve

Leonid Volkov

 Afp/

Dvoje ljudi je privedeno u Poljskoj pod sumnjom da se radi o napadačima na Leonida Volkova, bliskog suradnika preminulog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, rekao je u petak litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

Volkov je pretrpio udarce čekićem u napadu 12. ožujka u blizini svog doma u Vilniusu, prijestolnici Litve.

Litavska obavještajna služba je tada objavila da je taj napad djelo ruskih specijalnih službi. Kremlj je odbio komentirati litavske navode.

Nauseda je rekao da će osumnjičeni bito prebačeni u Litvu.

Dvojica osumnjičenika otprije su poznati poljskoj policiji i otputovali su u Litvu kako bi izvršili napad, rekao je Briginas.

Glavni tužitelj Vilniusa, Justas Laucius, rekao je da ne zna jesu li uhićenici povezani s poljskim državljaninom koji je uhićen je u četvrtak pod sumnjom da je planirao suradnju s ruskim stranim obavještajnim službama radi mogućeg pokušaja atentata na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Hvala Poljskoj na dobro obavljenom poslu. Razgovarao sam o tome s predsjednikom Andrzejom Dudom. Zahvaljujem i našim službama za početni, najvažniji temeljni rad", rekao je Nauseda.

Volkov je za napad okrivio predsednika Vladimira Putina, a prije napada je priznao da čelnici Navaljnovog pokreta u egzilu strahuju za svoje živote.

Danas je na X-u zahvalio litavskoj policiji što je "odlučno i ustrajno" radila na njegovom slučaju i dodao da "jedva čeka čuti detalje".

Navaljni je u veljači umro u zatvoru na Arktiku prirodnom smrću, tvrde ruske vlasti. Njegovi pristaše tvrde da su upravo vlasti te koje su ga ubile.

Volkov, ruski Židov, je osim po političkom angažmanu, poznat i kao znanstvenik. Diplomirao je matematiku, a doktorirao je kompjutorske znanosti. Kao mladić je bio kapetan ruskog tima s Urala na 10. Međunarodnom natjecanju mladih fizičara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:20