PIŠE INOSLAV BEŠKER

Uhićen ubojica curice iz škole u Brindisiju: Priznao da je detonirao rudimentarnu bombu sklopljenu od tri plinske boce

U eksploziji je ubijena Melissa Bassi (16), a veoma teško je ozlijeđena i trajno unakažena Veronica Capodieci (16)

Giovanni Vantaggiato (68) iz Copertina u puljiškom kotaru Lecce, vlasnik crpke za automobilsko gorivo, zatvoren je pošto je priznao da je 19. svibnja u Brindisiju detonirao rudimentarnu bombu , sklopljenu od tri plinske boce i podmetnutu ispred srednje škole “Francesca Morvillo” koju pohađaju uglavnom djevojčice.

Taj čin je i tužilaštvo u Lecceu klasificiralo kao teroristički atentat.

U eksploziji, nekoliko minuta prije negoli su djevojčice ušle u školu, ubijena je Melissa Bassi (16), a veoma teško je ozlijeđena i trajno unakažena Veronica Capodieci (16).

Teške ozljede

Još tri djevojke su pretrpjele teške ozljede , a petero je pretrpjelo manje ozljede. Melissi, koja je bila najbliže bombi, eksplozija je otkinula jednu ruku i nanijela joj je opekotine po 90 posto kože. Veronica je sva opečena, a eksplozija joj je rastrgala trbuh i prsni koš, koji su zakrpljeni operacijom, pa je sada izvan pogibelji.

Vantaggiato je identificiran na temelju snimaka dviju sigurnosnih kamera u blizini škole, teško primjetljivih. Snimci nisu bili jasni, pa je zbog njih prvo bio priveden elektrotehničar Claudio Strada, ali je nakon dana ispitivanja pušten, jer je dokazao alibi. Vantaggiata je pritislo i to što su blizu škole u nekoliko navrata snimljena dva automobila u njegovu vlasništvu.

U srijedu je priveden, u četvrtak u sitne sate je priznao, pa je pritvor preinačen u uhidbu.

Izvodi iz zapisnika

U izvodima iz zapisnika njegova ispitivanja, dostavljenima novinarima u četvrtak popodne, čita se i ovo: “Sve sam učinio sam, ne znam zašto”. “Dalo mi je u glavu, što možete…” Rekao je i da je postigao cilj da baci u paniku svu Italiju.

Zašto? Nije jasno, a pitanje je hoće li to i suđenje raščistiti. Veli da je dobio proces protiv nekih koji su ga prevarili za 300.000 eura, ali da nije vidio ni cent. Da je ljut na sud (udaljen oko 200 metara od škole, ali pod vidljivim videonadzorom).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:41