PAO U JUŽNOJ AMERICI

UHIĆEN NAJVEĆI BALKANSKI NARKOBOS Šarić srpskoj policiji postavio jedan uvjet za predaju

Balkanski mafijaški šef Darko Šarić lociran je i praćen od prošle godine u nekoliko zemalja Latinske Amerike i kad je postao svjestan da ga čeka uhićenje ponudio je bezuvjetnu predaju, kazao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji ministar pravosuđa Nikola Selaković, a kasnije na izvanrednoj sjednici potvrdila i srbijanska vlada. Aleksandar Vučić otkrio je da je uvjet Šarićeve predaje bilo polusatno viđanje s majkom, suprugom i sinom u međunarodnoj zračnoj luci u Podgorici

NOVO 13:10 - Potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić otvorio je sjednicu Vlade obraćanjem povodom uhićenja Darka Šarića.

Vučić je kazao da je formirana posebna radna skupina za koju javnost nije znala, a koja je primjenjivala najsloženije metode i sredstva za tajnu pratnju klana i obitelji 270 dana, kroz stalni videonadzor objekata, GPS uređajima na 20 objekata, prisluškivanjem telefonskih linija i e-mailova 15 osoba...ukupno 75 mjera.

- Operaciju je provela mreža 20 ljudi u Srbiji i inozemstvu, kroz suradnju najmanje 15 stranih službi - kazao je vučić.

Prvi potpredsjednik srpske vlade otkrio je da se nakon lociranja kompletnog kretanja i Šarićeve mreže u četiri zemlje u Južnoj Americi, krenulo u akciju.

Nakon lociranja i jasnih dojava i saznanja da je lociran, 24. veljače Vlade se javio Šarićev branitelj i ponudio bezuvjetnu predaju svog klijenta, što smo prihvatili, prvo, da ne bi bilo odugovlačenja kroz procese izručivanja, i drugo, da bismo izbjegli krvoproliće i konačno, da bi se Šarić našao pred zakonom - kazao je vučić.

Vučić je istaknuo da Šarić ne može dobiti status svjedoka pokajnika.

Također, otkrio je da je jedan od uvjeta Šarićeve predaje bilo polusatno viđanje s majkom, suprugom i sinom u međunarodnoj zračnoj luci u Podgorici.

--------------------------------------

12:24 - Konferencija za novinare je završena.

12:21 - Kada je bjegunac shvatio da je uhićenje izvjesno, došlo je do ponude za predaju. Ta ponuda je iznijeta prije oko mjesec i pol dana - kazao je Selaković.

- Najbitnije je da je došlo do bezuvjetnog vođenja sudskog postupka. Jasno sam rekao da je boravio na teritoriju nekoliko zemalja Latinske Amerike, bliže podatke vam ne mogu dati u ovom trenutku - rekao je Selaković.

12:17 - Protiv Šarića je ukupno podignuto 13 optužnica zbog pranja novca, udruživanja radi kaznenih djela i proizvodnje droga - kazao je specijalni tužitelj Miljko Radisavljević.

12:15 - Naši operativci locirali su Šarića u Južnoj Americi. Kad je bjegunac to shvatio, sam je bezuvjetno ponudio predaju organima Republike Srbije da bi se izbjeglo moguće krvoproliće u pokušaju uhićenja. Ponavljam, bila je bezuvjetna predaja. Samo je osiguran kontakt s njegovim braniteljem i s njegovom majkom i sinom - kazao je Selaković. Posebno smo zahvalni CIA i službama sigurnosti Slovenije, Austrije, Italije, Španjolske i Belgije.

12:12 - Uvjet za ovo uhićenje dogodio se 13. srpnja 2013. kad je po direktnom nalogu Aleksandra Vučića u okviru BIA-e formirana radna grupa za lociranje i uhićenje Šarića. Prije toga specijalizirana grupa nije postojala. Primijenjivali su najsuvremenije metode u radu. Mreža se sastojala od više od stotinu osoba. Uz BIA-e, na lociranju Šarića zaslužni su i MUP Crne Gore i Ministarstvo pravosuđa Crne Gore - kazao je Selaković.

12:08 - Konferencija za novinare je počela. Prvi govori ministar pravosuđa Nikola Selaković.

- Ovo je veliki dan za Srbiju, našu regiju i cijeli svijet. Danas je priveden Darko Šarić - kazao je u uvodu Selaković.

12:00 - Darko Šarić u 11 sati je priveden na saslušanje na Specijalni sud u Beogradu. Očekuje se određivanje pritvora srpskom narkobossu. Svaki čas se očekuje početak konferencija za novinare na kojoj će se javnosti obratiti srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković. Tijekom dana javnosti će se obratiti i prvi popredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

11:30 - Kako ekskluzivno doznaje B92 , Šarić je ipak podvrgnut nizu plastičnih operacija, ali su ga pravosudne vlasti ipak uspjele prepoznati.

---------------------------------

Narkobos Darko Šarić uhićen je jutros u zajedničkoj akciji Crne Gore i Srbije. Kako piše B92 , Šarić se skrivao u zemljama Latinske Amerike, prelazeći iz jedne zemlje u drugu, gdje je i pronađen. Nakon što je uhvaćen, prebačen je u Crnu Goru gdje je i službeno uhićen. Šarić je jutros u 8.50 sati sletio u Beograd, gdje ga očekuju u Specijalnom tužiteljstvu radi ispitivanja.

Kako Blic saznaje, Šarić je u beogradskoj policiji proveo 20 minuta. Identifikacija je izvršena na temelju otisaka prstiju, nije fotografiran i nije mu uzet uzorak DNK.

- Izvršena je identifikacija. Šarić izgleda isto, nije izvršio plastičnu operaciju, preplanuo je i vidi se da je u odličnoj fizičkoj formi - kaže za Blic izvor iz MUP-a.

Šarić je priveden u Specijalni sud nešto prije 10 sati, gdje će biti saslušan na okolnost određivanja pritvora, izjavila je Tanjugu glasnogovornica suda Dušica Ristić.

Realizacijom ove dugo planirane akcije rukovodili su ministri pravosuđa Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Duško Marković.

Kako doznaje B92 , zbog toga je srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković nekoliko puta bio u Podgorici u proteklom razdoblju. U 12 sati će se održati konferencija za novinare u Vladi Srbije.

Darko Šarić se prvi put pojavljuje u medijima u listopadu 2009., kad su agencije prenijele da je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santiago Vasquez, 25 kilometara od Montevidea.

Tom prilikom uhićene su dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali prebaciti kokain s jahte na prekooceanski brod, čija je krajnje odredište bila zapadna Europa.

Droga je zaplijenjena u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agencije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Istovremeno, beogradska policija uhitila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

U siječnju 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna tjeralica.

Pripadnici Šarićeve kriminalne skupine, koji se terete za krijumčarenje više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu tijekom 2008. i 2009. godine, trebali bi se pojaviti na Specijalnom sudu u Beogradu 24. ožujka za kad je zakazan nastavak suđenja.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova njegove skupine, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda naći će se, osim Šarića, svega 11 optuženih, pošto je njih 16 u bijegu, devet je priznalo krivnju, a trojica su dobila status svjedoka pokajnika.

Prema pisanju podgoričke Pobjede 25. siječnja 2010., a pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, Darko Šarić koji je posljednji put viđen u Pljevljima deset dana ranije, napustio je Crnu Goru, i od tada mu se gubi svaki trag. Isti list je pisao da je Šarić pobjegao u Švicarsku.

Milo Oparnica, šef Nacionalnog biroa Interpola u Srbiji, objavio je 15. veljače 2010., za vrijeme gostovanja na B92, da se policija počela baviti Darkom Šarićem još 2000. godine zbog pranja novca, što je vjerojatno bio početak raspetljavanja čitavog slučaja.

U veljači 2010. iz Uprave policije Crne Gore priopćeno je da je Šarić, osumnjičen za šverc kokaine, ilegalno napustio Crnu Goru, nekoliko dana prije nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena međunarodna tjeralica.

Oparnica je zatim kazao da je Srbiji najmanje 15 zemalja dostavilo informacije o vođi najvećeg narkoklana u ovom dijelu europe, Darku Šariću.

Tužiteljstvo je protiv Šarića i njegove kriminalne skupine podignulo optužnicu 13. travnja 2010.

Dan kasnije, državni tajnik Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je da je srž borbe protiv narkoklana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza s pojedinim državnim dužnosnicima iz javnih poduzeća, kao i nositeljima državnih funkcija. Kako je kazao Homen, brojni bivši političari postali su uspješni poduzetnici i to odmah nakon što su napustili politiku.

Prema pisanju Blica iz travnja iste godine, Darko Šarić, optužen za krijumčarenje velike količine kokaina tijekom 2009. godine, surađivao je i sa Zvezdanom Terzićem, bivšim predsjednikom nogometnog saveza Srbije, za kojim je raspisana tjeralica zbog nezakonitih transfera četiri nogometaša.

Beogradski Press u svibnju 2010. godine pisao je da su narkobos Šarić i članovi njegovog klana početkom 2010. napravili plan za likvidaciju najviših državnih dužnosnika Srbije, operativaca policije i BIA-e, za što je bio spreman platiti 30 milijuna eura, iznos kojim su se trebale financirati akcije na prikupljanju informacije o osobama koje rade na akciji "Balkanski ratnik", zatim zastrašivanja, pripreme i, konačno, izvršenja likvidacija.

Specijalni tužitelj Miljko Radisavljević podignuo je 6. kolovoza 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 milijuna eura zarađenih prodajom kokaina. Radisavljević je naveo da je novac od droge uložen u kupnju poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Austrijski dnevnik "Ostereich" u kolovozu 2010. u tekstu je optužio bivšeg šefa Hypo Alpe Adria banke Tila Berlina da je Šarić preko njegove banke oprao 100 milijuna eura.

U listopadu 2010. godine u Crnoj Gori je, na temelju talijanske tjeralice, uhićen brat Darka Šarića, Duško Šarić. On je optužen da je u Italiji organizirao kriminalne grupe za prodaju kokaina.

Krajem listopada 2011. Specijalno tužiteljstvo podignulo je petu optužnicu protiv Šarića. Zaplijenjen je velik dio njegove imovine.

Ivica Dačić izjavio je 10. siječnja 2013. da se oko Šarića steže obruč, te da će sljedeći korak biti njegovo uhićenje.

Prema navodima Interpola, postojale su osnovane sumnje da se "osoba koja može biti Šarić i koja je slična njemu" nalazi u Južnoafričkoj Republici, ali razjašnjenja od Interpola te države nije bilo.

Prema pisanju južnoafrički medija 2012. godine, Šarić je 2007. sebi "sredio" novi identit u toj zemlji.

Prema pisanju Blica 24. veljače 2014., srpska agencija BIA je obavijestila američku DEA-u o postojanju krtice u srpskoj policiji nakon propale akcije zapljene droge klana odbjeglog narkobossa Darka Šarića u ožujku 2009.

Kasnije je utvrđeno da je informacija procurila iz MUP-a Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:25