SPRIJEČEN NAPAD

Uhićen kemičar iz Krakova: Profesor pripremio 4 tone eksploziva, cilj mu je bio poljski parlament Sejm!

Smatrao je da Poljskom ne vladaju Poljaci, nego stranci i zato se odlučio za terorizam
 AP Photo/Alik Keplicz

Poljska obavještajna služba početkom studenoga uhitila je 45-godišnjeg Brunona K. iz Krakova, koji je pripremao teroristički napad eksplozivom na zgradu nacionalnog parlamenta Sejma. Brunon K. je planirao detonirati eksploziv u vrijeme kada bi u Sejmu bio cijeli državni vrh s predsjednikom Bronislawom Komorowskim i premijerom Donaldom Tuskom.

Informaciju o uhićenju u Krakovu i spriječenom terorističkom napadu objavili su danas dužnosnici državnog tužiteljstva i Unutarnje službe sigurnosti (ABW) na konferenciji za novinare u sjedištu obavještajne službe u Varšavi.

Izviđao teren

- Cilj napada trebao je biti Sejm, a uhićenik ga je planirao izvesti u vrijeme rasprave o donošenju proračuna tijekom koje bi u parlamentu bili svi najviši državni dužnosnici - rekao je Mariusz Krason iz krakovskog tužiteljstva. Dodao je da je uhićeni, koji je radio na Agronomskom sveučilištu u Krakovu, namjeravao detonirati čak četiri tone eksploziva koji bi bio postavljen u automobilu ispred Sejma.

S tim ciljem je počeo pregledavati teren ispred parlamenta kako bi se mogao što više približiti, a istražitelji ne isključuju mogućnost da je planirao samoubilački napad. Sigurnosne službe pronašle su kod njega velike količine eksplozivnih materijala poput trotila i pentrita, raznih eksplozivnih naprava te detonatora koje je sam konstruirao. Također su pronašli i nekoliko komada vatrenog oružja i streljiva za koje nije imao dozvolu.

Prema nekim informacijama, uzor Brunonu K. bio je norveški terorist Anders Breivik , a u planiranju napada imao je i suučesnike koji su još na slobodi, ali nije objašnjeno zašto nisu uhićeni.

Tužiteljstvo je na konferenciji za novinare objavilo da su motivi uhićenog Brunona K. za napad bili “nacionalistički, ksenofobni i antisemitski” te da je osumnjičenik smatrao kako Poljskom “ne vladaju Poljaci, nego stranci”.

Loše stanje u državi

- Pojednostavljeno rečeno, on je mislio kako je trenutačna politička i gospodarska situacija u državi loša i ide u lošem smjeru jer Poljskom ne vladaju pravi Poljaci, nego stranci - rekao je na konferenciji Krason i dodao kako uhićeni Brunon K. nije pripadao niti jednoj političkoj stranci ili organizaciji.

Kako su izvijestili poljski mediji, kolege uhićenog sa Sveučilišta u Krakovu su šokirani. - Nisam ga osobno poznavao, ali znam da se nitko na njega nije žalio - rekao je dekan Wlodzimierz Sady.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:22